Szemhéjgyulladás

A szemhéjgyulladást okozhatja fertőzés (baktériumok, vírusok), irritáció (pl. erős, tartós napsugárzás) vagy allergia. Részjelensége lehet a seborrheás ekcéma néven ismert betegségnek is. Kialakulhat rejtett fénytörési hiba folytán is, ilyenkor a külső és belső szemizmok folyamatos erőlködése áll a krónikus szemhéjgyulladás hátterében.

Seborrheás ekcémaA fertőzést rendszerint apró bőrsérülés (horzsolás, rovarcsípés) előzi meg, a baktériumok ezen keresztül jutnak a bőr felszínes vagy mélyebb szövetei közé. Gennykeltő baktérium okozta felszínes bőrgyulladás az ótvar.

Ritkábban hatol a fertőzés a mélyebb szövetek közé, ekkor tályog vagy orbánc alakul ki.

Tünetek

A szemhéjszél gyulladásakor a pillák körüli terület gyulladt, vörös, enyhén váladékos, esetleg hámlik.

Gyakori tünet a viszketés. Előfordulhat, hogy a megszáradt váladék a szempillához tapadó korpának látszik. Felléphet fényérzékenység, könnyezés, szúró érzés, ezért a gyermek gyakran dörzsölgeti a szemét.

Ha a szemhéjban az eddigi tünetek mellett kicsi, piros, fájdalmas csomó jelenik meg, a betegség árpával szövődött.

A baktériumok okozta felszínes szemhéjgyulladásban a szemhéj jól körülhatárolt területen gyulladt: vörös, duzzadt, váladékos, sárgás pörkkel fedett. Az elváltozás viszket, a gyermek vakarássza, majd más bőrterületet is megvakarva továbbterjeszti a gyulladást.

A mélyre szöveteket érintő gyulladás esetén az egész szemhéj duzzadt, fájdalmas, forró tapintatú, nyomásérzékeny, a gyermek lázas, levert.

Leggyakrabban herpes vírus okoz szemhéjgyulladást: a szemhéj bőrén apró, víztiszta folyadékkal telt hólyagok jelennek meg kis csoportokban, melyek feszülnek, ezért viszkethetnek.

Mit tehet a szülő?

Szemhéjszél-gyulladásban a gyermeknek általában nincs panasza, de gyakran dörzsölgeti a szemét. Nézzük meg, hogy a szemhéj kivörösödött-e vagy hámlik-e. Ha szemhéjszél-gyulladásra gyanakszunk, reggel és este langyos vízzel mossuk le a gyermek szemhéját.

Arra kell nagyon ügyelnünk, hogy a tisztítás során mindig az orrtól a külső szemzug irányába haladjunk, nehogy átvigyük a fertőzést a másik szemre. Mindkét szemhez külön-külön tiszta vattapamacsot használjunk.

Ha a szemhéj rovarcsípés miatt duzzadt be, a gyógyulást hideg vizes borogatással, kalcium tartalmú szerek (pl kalcium pezsgőtabletta) használatával gyorsíthatjuk. A duzzanat általában 1-3 nap alatt lelohad.

A cikk további részének megtekintéséhez kérem, kattintson ide!