Görögdinnye – az egészséges frissítő

Forró napokon már 4000 évvel ezelőtt is lédús görögdinnyét fogyasztottak az egyiptomiak. Ma is nagy népszerűségnek örvend ez a gyümölcs, magas víztartalma és íze teszi csaknem kalória nélküli, egészséges frissítővé. Leginkább frissen, nyersen fogyasztjuk, de finom görögdinnye-receptek is ismertek, mint a bólé és különböző turmixok, melyek a nyári kerti rendezvények nélkülözhetetlen kellékei.

Kalória és vitaminok

A görögdinnye vagy „víz-dinnye” (mint pl. német, angol neve is mondja) elsősorban vizet tartalmaz, éspedig mintegy 95 százalékban. A víz mellett azonban sok A- és C- vitamin is van benne, ehhez társul még az említésre méltó vastartalom és a csekély nátriumtartalom. Ezek együtt kiválóan tisztítják a vesét. A görögdinnyének alig van kalóriatartalma, mindössze 24 kcal 100 grammonként. Érdemes tudni, hogy a magok is sok vitamint, ásványi anyagot, zsírt és fehérjét tartalmaznak.

A görögdinnye szezonja fő elterjedési területén egész évben tart. Magyarországon azonban – bár újabban nagy az import – főként a nyári hónapokban vásárolható. Mivel a dinnye zöld héja miatt a gyümölcs érettsége nem állapítható meg, egy kis trükk segít ebben: ha a görögdinnye ütögetésekor tompa, hangot ad, „rezonál”, akkor érett. Ha fémes, üreges hangzású, még nem fogyasztható. Mivel a legtöbb ember nem eszik meg egyszerre egy egész dinnyét, és mivel az a hűtőszekrényben sem tárolható néhány napon túl, célszerű fél dinnyét vásárolni. Ez fóliával letakarva frissen tartható. További előnye, hogy azonnal látható, érett-e a gyümölcs.

Görögdinnye receptek

A görögdinnye előkészítésének leggyakoribb módja, hogy középen kettévágjuk, majd negyedeljük és szeletekre vágjuk. A dinnye élénkpiros színe miatt ételek dekorálásához is kiválóan alkalmas. Nyári partikon a görögdinnyéből készített bólé következő receptjét próbálhatjuk ki:

vágjuk ketté a dinnyét, távolítsuk el szaftos húsát. (A görögdinnye héja lesz a bólét magába foglaló edény.) Vágjuk a dinnye húsát apró darabokra. Töltsünk a héjakba egy üveg fehérbort, 0,5 liter vodkát, adjuk hozzá a dinnye falatnyi darabkákra vágott belsejét és egy vegyesgyümölcs-konzerv tartalmát. Lefedve tartsuk egy éjszakán át hűtőszekrényben. Tálalás előtt öntsünk hozzá egy üveg behűtött pezsgőt.20Cöpög, ragad, de jó...

Remek frissítő forró napokon az alkoholmentes görögdinnye turmix: a gyümölcs 300 gramm a kimagozott húsát, 1 pohárnyi joghurtot, 120 ml tejet és 1 evőkanál porcukrot keverjünk pépesre. Adjunk hozzá 2 gombóc vaníliafagylaltot és mixeljük az egészet habosra. Töltsük pohárba a keveréket, díszítsük mentalevéllel és tálaljuk.

Az uborka rokona

A dinnye eredetileg Dél-Afrikából származik. Mivel a napos, száraz és homokos talajt kedveli, ott ma is vadon nő. A vad görögdinnye azonban keserű és főként a magjáért kedvelt. Ezt, mint nálunk a napraforgómagot, pirítva, enyhén sózva fogyasztják, de készítenek belőle lisztet és olajat is.

A görögdinnye nemesítését és termesztését már a régi egyiptomiak megkezdték, Európába azonban meglehetősen későn érkezett a gyümölcs. Ma Kína, Törökország, az USA, Irán és Brazília a termesztés fő területei. Míg a dinnyefélék általában a tök családjához, a görögdinnye az uborkafélék közé tartozik. A teljesen érett görögdinnye elérheti akár a 100 kg-ot is – általában azonban súlyuk nem haladja meg a 3-25 kilót.

(Mivel a dinnye könnyen felszívódó cukrot tartalmaz, hirtelen megemeli a vércukorszintet, cukorbetegek óvatosan fogyasszák. A magját, illetve a mag főzetét azonban egyes kutatók éppen a cukorbetegség gyógyítására ajánlják – a szerk.)

(Forrás: gesundheit.de, németből fordította: Koncz László)