Mit tegyünk, ha leégtünk?

Hét ára süt, éget a nap, mindenki menekül a hőség elől a hűvös lakásba, a vízpartra. A legnagyobb óvatosság ellenére is azon vehetjük észre magunkat, hogy estére vörös a bőrünk, húzódik, rosszabb esetben felhólyagosodott. Mit tehetünk ellene gyorsan, otthon?

Szervezetünk tökéletes működéséhez (mint minden élőlényéhez) elengedhetetlenül szükség van a napsütéshez. Az áldott napsugarak hatására termelődik szervezetünkben a D-vitamin, ami erősíti csontjainkat, antioxidáns hatásának köszönhetően megvéd minket számos betegségtől. A nyár során felhalmozott D-vitamin készleteket a szervezetünk megőrzi, ellentétben a táplálékkiegészítő formájában bevittel, úgyhogy érdemes kihasználni a napsütéses napokat. Túlzásba viszont nem szabad vinni, fokozatosan szoktassuk bőrünket a naphoz és vigyázzunk, hogy ne égjünk le.

Joghurt, árpaliszt, tea

Ha mégis előfordulna, hogy túl sokáig maradtunk a napon, amilyen gyorsan csak tehetjük, kezdjük el hűteni és gyógyítani a bőrünket. A legközismertebb házi gyógyszer a joghurt, ami lehűti a felégett bőrt, helyreállítja a pH-egyensúlyt és elősegíti a gyors gyógyulást. Legjobb erre a célra a natúr, teljes zsírtartalmú joghurt. Kenjük a leégett bőrfelületre, várjunk, amíg átmelegszik, majd mossuk le langyos vízzel. Ismételjük meg naponta többször is. Még hatékonyabb, ha árpalisztet, kurkumát és joghurtot keverünk össze egyenlő arányban.

A másik lehetséges gyorssegély a felégésre a jó erősre főzött tea. Készítsünk nagy kanna erős teát. Ha kihűlt, áztassunk bele egy törölközőt, és borogassuk be vele a leégett testrészt. Ha a szemhéjunk égett le, tehetünk rá kihűlt, használt teafiltert. Fürdővizet is készíthetünk jó sok teával, ha langyosra hűlt, áztassuk magunkat benne 15-20 percig. A teafűben lévő tanninok segítik a bőr gyógyulását.Hűsítsük teával!

Aloe, krumpli, levendula

Nagyon hasznos az aloe vera gél is. Önmagában is nagy segítség, de különösen hatékony, ha E-vitamin olajjal és leturmixolt uborkával keverjük el a gélt, és így kenjük az égett testrészre.

Több ezer éves gyógymód a krumplihéjas kötés. A mai orvosok is tapasztalták, hogy kisebb égések esetén a krumplihéjas kötés alkalmazásakor gyorsabb a gyógyulás. A krumplihéj nedvesen tartja a sebet, és a benne lévő antibakteriális anyagok gyorsítják a gyógyulást.

A levendulaolaj is nagyon hatékony a leégések kezelésében, nemcsak az égést gyógyítja, hanem megakadályozza a hámlást is. Az illóolajokat nagy töménységük miatt nem szabad töményen a bőrre vinni!

Keverjünk 6 cl mandula- vagy olívaolajhoz 9 csepp levendulaolajat, 2 csepp borsmentaolajat és egy csepp fodormentaolajat. Jól rázzuk össze és kenjük a leégett testrészre. Használhatunk a mandulaolaj helyett desztillált vizet is, ekkor naponta többször permetezzük be vele a bőrünket.

Az árnikakrém is gyorssegély a leégett bőrnek. Gyorsan megszünteti a fájdalmat és megakadályozza a hámlást. Az olívaolaj és almaecet egyenlő arányú keveréke is enyhülést ad. Lehetőleg hidegen sajtolt, extra szűz olajat használjunk.

Ne felejtsük el, hogy a meleg napokon, különösen napozás közben még több folyadékra van szükségünk mint általában. Igyunk sok vizet, fogyasszunk sok, vitaminokban gazdag zöldséget és gyümölcsöt, élőflórás joghurtot és olívaolajat, hogy belülről is megvédjük a bőrünket.

(Forrás: Gyógyulás útjai.hu)