Hőkiütés

A főként hőségben keletkező pattanás az izzadságmirigy gyulladásos betegsége, a miliaria. A köznyelv hőkiütésként ismeri. Akkor keletkezik, ha a verejtékmirigy felszínre vezető útja eldugul. Különösen gyakran fordul elő, ha magas a környezeti hőmérséklet és a nagy a levegő páratartalma.

Csecsemőkön és kisbabákon gyakran fordulnak elő hőkiütések. Ennek oka a meleg és a levegőt elzáró ruházat. Az időnkénti sírás nem tipikus jelzés, így gyakran nem tűnik fel azonnal, a „túlfűtöttség”. A felhalmozódott hő következtében eldugulnak az izzadságmirigyek, ráadásul a meleg, nedves környezetben a baktériumok is elszaporodhatnak.

Ugyanezek a tünetek felnőtteknél is jelentkezhetnek, különösen ha a trópusokon tartózkodunk, de nem ritkán jelentkezik forró vidéken eltöltött szabadság alatt is. Szoros, nem szellőző öltözék, amely megakadályozza az izzadság eltávozását – és máris megvan a hőkiütés egyik feltétele.Hűtsük, szellőztessük

Kristályos vagy vörös

A hőkiütésnek két fajtája van. Attól függően, hogy az izzadságcsatorna mely helyén történik eldugulás, másként jelentkeznek a tünetek. A tipikus miliaria cristallina esetén a bőr adott helye víztiszta és keményen. Az egyes hólyagocskák ritkán nagyobbak, mint egy gombostű feje és szorosan egymás mellett vannak egy csoportban. Ezek a csoportok a bőr nagyobb felületén elosztva találhatók, különösen a törzsön, a hónaljakban, a vállak között és nőknél a dekoltázson lelhetők fel. Ezek a hőkiütések gyulladás nélkül jelentkeznek, és nem látszik bőrpír. Ha kezünket erősen végighúzzuk a hólyagocskákon, azok kipukkadnak, és az eldugult izzadságmirigy ismét kapcsolatot talál a bőrfelszínnel, víztiszta folyadék jelenik meg. A hőkiütés gyulladásos formája a miliaria rubra, amely a vöröses bőrszín miatt feltűnő. Ahol ezek fellépnek, ott a bőr duzzadt, viszket vagy fáj. Ezt a formát nem lehet nyomással vagy kaparással eltávolítani.

A napallergiával szemben a hőkiütés nem az UV-sugarak gyulladásos reakciója, hanem az izzadságmirigy eldugulása. Ezért a hőkiütés télen sem lehetetlen. A „világos” hőkiütés rendes körülmények között néhány óra múlva elmúlik és nem okoz viszketést Más azonban a vörös bőrkiütés, itt az izzadságcsatornák eldugulása a bőr mélyebb rétegeiben történik, ezért az izzadság nem tud a felszínre jönni, és a bőr alsó rétegeiben terjed szét. Az eldugulás vagy közvetlenül vezet gyulladáshoz, vagy az izzadságmirigy járata szétreped, és ez végül is gyulladásba megy át. Az izzadságban lévő só és a baktériumok, melyek a ruha és a bőr között szaporodnak, provokálják az izzadságmirigyek gyulladását.

Mit tehetünk a hőkiütés ellen?

A kezelés számos formája ismert, függ a kiütés fajtájától. A kristályos b őrkiütésnél semmiféle gyógyszeres kezelésre nincs szükség. Fontos a hőcsapda megszüntetése és a ruházat átgondolása. Ez különösen kisgyermekeknél fontos. Ha ritka esetben a kristályos hőkiütés nem múlna el, cinkkeverék használható. Legtöbb esetben a vörös bőrkiütés esetében sincs szükség gyógyszeres kezelésre. Enyhítő hatású lehet az előbb említett cinkkeverék, amely szárazan tartja a bőrt. Ha a baktériumtámadás és a viszketés erős, helyi antibiotikumos kezelés segíthet.

(Forrás: gesundheit.de, németből fordította: Koncz László)