Bazsalikom – a királyi fűszer

A vélhetően Indiából származó bazsalikom (Ocimum basilicum) a mentafélék családjához tartozik. Származási helyén évezredeken át nagy becsben tartották, mielőtt a Földközi-tenger vidékén megjelent. Neve a görög „basileus” és az „ozein” szavakból származik, ami „királyt”, „illatot”” jelent, és valószínűleg a növény rendkívül aromás illatára vezethető vissza. A német „Königskraut” (királyfűszer) szintén a név eredetére utal. A 12. századtól ismert növény Európában, és ma már egész Ázsiában, Közép- és Dél-Amerikában elterjedt.

A különböző illatvariációk gazdag választékban találhatók meg benne. A legfontosabb aromaanyagok a cineol, linalool, citral, esztragol, eugenol és metil-cinnamát. Ehhez jönnek még olyan anyagok, mint a kámfor, ocimene, geraniol, metil-eugenol és fahéjsav. A nálunk is megtalálható európai bazsalikom mindenekelőtt cineolt és linaloolt tartalmaz, míg a kelet-európai fajtákban több az eugonol. A citromillatú fajták mindenekelőtt citrált tartalmaznak, és a fahéj-bazsalikom aromáját a benne található fahéjsav-észternek köszönheti. Az erős esztragol tartalmú fajtáknak ánizs és édesgyökérszerű, édeskés íze van (thai bazsalikom, ánizsbazsalikom, új Guinea-bazsalikom).A nagyobb levelű kevésbé illatos

Egészséges vagy rákkeltő?

A német Szövetségi Kockázatkutató Intézet azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy mint a tárkonyt, a bazsalikomot is csak fűszerként használják, mert a benne található metil-eugenol az állatkísérletek tanúsága szerint károsítja az örökítőanyagokat és rákkeltő hatású. A vizsgálatok azonban nem utalnak az emberre gyakorolt egészségkárosító hatásra. Ami biztos: a bazsalikom illóolaja segít a rovarcsípések enyhítésében, az ideges eredetű álmatlanság és a migrén leküzdésében.

A bazsalikom étvágykeltő, segíti az emésztést és a gyomorpanaszok enyhítését. A csípős íz miatt a bazsalikomot csak takarékosan szabad fűszerezésre használni. Jól illik a halhoz, fűszerszószokhoz, húsfélékhez, szárnyasokhoz, rántottához és burgonyához. Mindenekelőtt a zöldséglevesek és saláták ízesítésére ajánlott, és gyakran használják fűszerolaj és ecet készítéséhez. Az olasz konyhában fontos eleme a pestós és paradicsomos ételeknek. A bazsalikom alkalmas diétás fűszerként, mivel a sót jól helyettesíti.Bazsalikom és paradicsom: verhetetlen páros

A növény persze fűszerként a legelterjedtebb: nyáron szedhetők a friss levelek. Célszerű levágni a hajtásvégeket, hogy a növény ne túl korán virágozzon és jobban szétágazzon. A hatásvégeken júniustól nyílnak a fehértől a rózsaszínbe hajló virágok. A növénynek mintegy 60 változata ismert a levélméret, szín és illat alapján. Az alapvetően zöld, robusztus, nagylevelű fajták jobban alkalmasak a mi klímánkon a termesztésre, míg a finomabb fajtáknak finomabb az aromája.

A bazsalikomnak a kertben egy védett, humuszgazdag hely kell, amely nem szárad ki. Ez a növény nagyon érzékeny a hidegre, ezért jobb, ha hideg, esős nyarakon az ablakpárkányon neveljük. A a leveleket legjobb fagyasztva tartósítani, mert így nem vesztik el az aromájukat.

(Forrás: gesundheit.de, németből fordította: Koncz László)