Akár zöld, akár piros, a pesto nagyon jó!

A friss bazsalikomból, fenyőmagból, parmezánból, fokhagymából és olívaolajból készült pesto az olasz konyha egyik csodája, ízletes, gyorsan és könnyen elkészíthető. A klasszikus pesto és a különböző változatok, például a pesto rosso vagy a medvehagymás pesto meghódította a világot, mindegy, hogy tésztához, húshoz, salátához vagy mártásokhoz esszük-e.

Nyári gyógyító levesek

A hőségben jólesik egy tányér leves, hiszen az nemcsak finom, hanem folyadékpótlásra is jó. Amit pedig mi magunk készítünk, az még értékesebb, ráadásul tudjuk, milyen minőségű nyersanyagot tettünk bele. Szünidőben a gyerekek örömére sok szülő, nagyszülő vállalja a főzést. Az így, szeretetből készített ételek energiáikban is plusz értéket képviselnek.

Konyhai fűszernövények gyógyító hatása (2.)

A mai konyhában a só és bors mellett olyan fűszerek is megtalálhatók, mint a kapor, rozmaring, bazsalikom vagy a kakukkfű. A fűszernövényekkel ízesíthetjük a szószokat és salátákat, a hús- és halételeket is. A fűszernövények azonban nemcsak ízesítésére alkalmasak, hanem segítenek egészségügyi problémáknál is. Lássunk néhány fűszernövényt egy-egy recepttel.

Bazsalikom – a királyi fűszer

A vélhetően Indiából származó bazsalikom (Ocimum basilicum) a mentafélék családjához tartozik. Származási helyén évezredeken át nagy becsben tartották, mielőtt a Földközi-tenger vidékén megjelent. Neve a görög „basileus” és az „ozein” szavakból származik, ami „királyt”, „illatot”” jelent, és valószínűleg a növény rendkívül aromás illatára vezethető vissza. A német „Königskraut” (királyfűszer) szintén a név eredetére utal. A 12. századtól ismert növény Európában, és ma már egész Ázsiában, Közép- és Dél-Amerikában elterjedt.

Étel, ital, mozgás – fontos apróságok

Ha a gyerek időben megszokja a friss fűszert, zöldséget, később is szívesen fogyasztja ezeket. Szívesebben eszi meg a szendvicsét is, ha azt közösen készítik el otthon. Az is fontos, milyen folyadékot visz magával!