Konyhai fűszernövények gyógyító hatása (2.)

A mai konyhában a só és bors mellett olyan fűszerek is megtalálhatók, mint a kapor, rozmaring, bazsalikom vagy a kakukkfű. A fűszernövényekkel ízesíthetjük a szószokat és salátákat, a hús- és halételeket is. A fűszernövények azonban nemcsak ízesítésére alkalmasak, hanem segítenek egészségügyi problémáknál is. Lássunk néhány fűszernövényt egy-egy recepttel.

Petrezselyem

A petrezselyem a legismertebb konyhai fűszerek egyike. Levesek, saláták és mártások ízesítésére használják, de a petrezselymes burgonya nálunk is jól ismert étel. A petrezselymet frissen használjuk, mivel szárításkor elveszíti aromáját. Sok C-vitamint tartalmaz, így erősíti az immunrendszert. Nagy mennyiségben van benne A- és B-vitamin is. A vitamintartalom megtartása érdekében ne főzzük. A gyógyászatban segít a tavaszi fáradság ellen, segíti az emésztést és vizelethajtó hatású.

Recept: petrezselyem pesztó

75 g petrezselymet, 2 fokhagymagerezdet, 40 g fenyőmagot, 40 g mandulalevelet és 65 g parmezán sajtot pürésítünk egy mixerben, sóval, borssal ízesítsük. Lassan hozzáöntünk 100 ml olívaolajat, elkeverjük, és a kész pesztót hideg helyen tároljuk.A bazsalikom jobb kedvre derít

Bazsalikom

A friss bazsalikom illik halhoz, hús- és tojásételekhez, burgonyához. Borsos íze miatt alkalmas saláták és zöldséglevesek ízesítésére is. Bazsalikomot használnak különböző ecetfélék és gyógyolajok gyársásához is. A bazsalikomot csak röviddel a tálalás előtt tegyük az ételbe, mivel hevítés hatására elveszíti aromáját.

A bazsalikom javítja az étvágyat és növeli a zsírégetést. Gyomorpanasz esetén enyhíti a fájdalmakat. Pozitív hatása van migrén, depresszió és szorongásos panaszok esetén is.

Recept: fokhagymás-bazsalikomos olaj

Mossunk meg, csepegtessünk le 15 bazsalikomlevelet. Tegyük a leveleket 5 meghámozott fokhagymagerezddel egy üvegbe, és az öveget töltsük meg s ízű olajjal. Az üveget tegyük 2 hétre hűtőszekrénybe, ezután szűrjük le. Saláták és szószok ízesítésére használhatjuk.

Medvehagyma

A medvehagyma aromás íze miatt alkalmas levesek, szószok és saláták ízesítésére. Sok fogáshoz a fokhagyma finom alternatívájaként használják. Általánosan érvényes, hogy csak frissen célszerű használni, mivel szárítva vagy fagyasztva elveszti aromáját.

A medvehagyma nemcsak finom, hanem egészséges is, mert nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, vasat és magnéziumot. A gyógyászatban is használják, mivel ellensúlyozza a fermentációs folyamatokat a bélben, és ezáltal megakadályozza a puffadást. Csökkenti továbbá a koleszterinszintet és értágítóként is hat.

Recept: medvehagymakrém

200 g krémsajtot keverjünk el egy teáskanál paprikaporral, sóval és borssal. 100 g Feta sajtot vágjunk kis darabokra, aprítsunk finomra egy csomó medvehagymát, és keverjük össze a sajttal.

Citromfű

Friss, mentolos-citromos ízével a citromfű zöld saláták, köretek, levesek, szószok és mártások ízesítője. Illik a gomba-, vad- és halételekhez, de használják édességekhez és italokhoz is. Lehetőleg mindig frissen használjuk, mivel szárításkor elveszti aromáját. Nem szabad főzni.

A természetgyógyászatban sok panasz kezelésére alkalmazzák. Segít alvászavar, fejfájás, nyugtalanság, gyomor-bél panaszok esetén. Külsőleg használva a citromfűtea segít a bőr hibák eltüntetésében, a citromfüves gőzfürdő zsíros bőr ellen jó.

Recept: citromfű szörbet

Adjunk 400 ml vízhez 150 g cukrot és főzzük fel. Hagyjuk a szirupot lehűlni, ezután adjunk hozzá két maréknyi citromfüvet, és az egészet hagyjuk 24 órán át állni a hűtőben. Másnap szűrjük át a folyadékot, és adjuk hozzá egy kifacsart citrom levét. Tegyük a fagyasztóba 6 óra hosszára.

(Németből fordította: Koncz László)