Citromfű – szelíd gyógymód testnek és léleknek

Citromhoz hasonlító illata miatt a növényt többnyire citromfűnek nevezik, de ismertek más elnevezései is: citromszagú melissza, méhfű, mézfű, macskaméz. A test és a lélek gyengéd gyógyítójaként a citromfű jól használható házilag nyugtalanság, depresszió ellen, de hatékony alternatívája például az ajakherpesz elleni szintetikus antivirális szereknek is.

Nyugtat, ellazít a citromfű

Paracelsus a hosszú élet elixírjének nevezte, nálunk hívják mézfűnek, macskaméznek is. A citromfű lágyszárú növény, levelei a mentához hasonlítanak, ráncosak, kellemes citromillatuk van. Eredetileg mediterrán növény, de most már egész Európában elterjedt. A leveleket és a virágokat használják fel. Illóolaját vízgőz-desztillációval nyerik ki.

Konyhai fűszernövények gyógyító hatása (2.)

A mai konyhában a só és bors mellett olyan fűszerek is megtalálhatók, mint a kapor, rozmaring, bazsalikom vagy a kakukkfű. A fűszernövényekkel ízesíthetjük a szószokat és salátákat, a hús- és halételeket is. A fűszernövények azonban nemcsak ízesítésére alkalmasak, hanem segítenek egészségügyi problémáknál is. Lássunk néhány fűszernövényt egy-egy recepttel.

A citromfű – enyhe gyógyszer a testnek és a léleknek

Mint sok más gyógynövény, a citromfű is a déli régiókból került Európába. A régi időkben a citromfű nem csak szívbetegség elleni gyógynövény volt, hanem állatharapások esetén és a méhek mézgyűjtéséhez is használták. Plinius írja 2000 évvel ezelőtt: „A méhek semmiféle virágot nem szeretnek annyira, mint a citromfű virágait.” Hildegard von Bingen (1098-1179) írja: „A citromfű meleg. Az ember, aki fogyasztja, szívesen nevet, és a szíve örvend.” Paracelsus (1493-1541) szív alakú levelei miatt szívbetegség elleni gyógyszerként tartotta számon.

A gyógynövények és a magas vérnyomás

Gyakori kérdés, hogyan lehet gyógyítani a magas vérnyomás betegséget gyógynövényekkel. Látszólag érthetetlen, de egyre gyakrabban találkozunk fiatal emberekkel, akiknek az életkora, vitalitással teli szervezete nem indokolja ennek a súlyos betegségnek a megjelenését.