A citromfű – enyhe gyógyszer a testnek és a léleknek

Mint sok más gyógynövény, a citromfű is a déli régiókból került Európába. A régi időkben a citromfű nem csak szívbetegség elleni gyógynövény volt, hanem állatharapások esetén és a méhek mézgyűjtéséhez is használták. Plinius írja 2000 évvel ezelőtt: „A méhek semmiféle virágot nem szeretnek annyira, mint a citromfű virágait.” Hildegard von Bingen (1098-1179) írja: „A citromfű meleg. Az ember, aki fogyasztja, szívesen nevet, és a szíve örvend.” Paracelsus (1493-1541) szív alakú levelei miatt szívbetegség elleni gyógyszerként tartotta számon.

A citromfű az árvacsalánfélék családjába tartozó, kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény. A Közel-Keletről származik, a mediterrán éghajlatot kedveli. Népies neve: orvosi citromfű, citromszagú melissza, méhfű, mézfű, igaz nádrafű, macskaméz, mézelke. A növény magassága eléri a 80 cm-t és szereti a napfényes, védett helyet. Ezt az igazán igénytelen növényt akár saját kertünkben is termeszthetjük. A citromfű aktív összetevői főként a finom szőrszálakkal bevont levelekben találhatók. Ezért kell még a virágzás előtt szüretelni, tehát júliustól augusztusig.Kitűnő mártás lesz belőle

Jótékony hatásai

A citromfű görcsoldó és antibakteriális hatású. Ezt a gyógynövényt ajánlják a szívbetegségek, emésztőrendszeri betegségek, menstruációs zavarok, álmatlanság, nyugtalanság, fejfájás, depresszió és a megfázás esetén. A legújabb angliai tudományos vizsgálatok során megállapították, hogy citromfű javítja az agy működését és a demenciában szenvedő betegeknek is segítséget nyújt.

A citromfű felhasználása

A citromfű teája – külsőleg használva – megszünteti a bőr fertőzéseit. A gőzfürdő a zsíros bőr ellen hatásos. Ezen kívül ez a gyógynövény hatékony alternatívája a szintetikus vírusellenes ajakherpesznek is. Ez valószínűleg a rozmaringsav-tartalmának köszönhető.

A vízgőz-desztilláció során kivont illóolajokat a legkülönbözőbb gyógyászati készítményekhez használják, de a likőripar, az illatszergyártás és a természetes kozmetikumokat előállítók is előszeretettel alkalmazzák e hatóanyagot.

A citromfű, mint konyhai fűszer

A konyhában is sokoldalúan felhasználható. Édességek és italok ízét finomíthatjuk vele, és frissítő fűszer a salátákhoz. Nyugtató hatású, ráadásul vírusölő is. Kitűnő mártás készíthető belőle:

Megmosunk és apróra vágunk egy jó maréknyi citromfüvet. Majonézt összekeverünk kevés mustárral, tejszínnel, pici cukorral, sóval és hozzáadjuk a citromfüvet. Jól behűtve adhatjuk előételekhez vagy mártogatósnak.

(Németből fordította: Koncz László)