A gyógynövények és a magas vérnyomás

Gyakori kérdés, hogyan lehet gyógyítani a magas vérnyomás betegséget gyógynövényekkel. Látszólag érthetetlen, de egyre gyakrabban találkozunk fiatal emberekkel, akiknek az életkora, vitalitással teli szervezete nem indokolja ennek a súlyos betegségnek a megjelenését.

„Minden gondolkozó embernek kötelessége megismerni az egészséges élet törvényeit” (Gandhi)

A magas vérnyomás nemcsak testi, hanem lelki oldalról történő megközelítése is lényeges. A fiatalok esetében azért tartom kulcsfontosságúnak, hogy a lélektani megközelítéssel is foglakozzunk, mert a mai rohanó, konfliktusokkal teli életmód, a munka világa leginkább a még munka- és élettapasztalattal kevéssé rendelkező fiatalokat érinti súlyosabban. Az, akinek magas a vérnyomása, állandó feszültségben, nyomás alatt él, a konfliktusait nem tudja megfelelően kezelni (ennek technikáját el lehet sajátítani), ezért azokat vagy emberfeletti önuralommal elfojtja, vagy agresszíven kirobban.

A megelőzés néhány szempontja

Természetesen az olyan módszerek, mint a sportolás, a jóga, az úszás, a séta, a kerékpározás, a relaxálás, az agykontroll, a meditáció, a hit ereje, adott esetben egy tartós pihenés, kiadós alvás is helyre tudja állítani a szervezet felborult egyensúlyát.

„...kényelmes üldögélők, ne feledjétek soha, hogy az élet mozgás és lendület! Ne orvossággal akarjátok pótolni azt, amit a természet ellen elkövetett bűneitekkel önmagatoknak okoztatok!... (Weninger Antal)

Korai szakaszban, amikor még nem állandósult a magas vérnyomás, gyakran már az enyhe nyugtató vagy a feszültséget oldó gyógynövények, készítmények is eredményesek. Ilyenek például a citromfű, a macskagyökér, az orbáncfű, a komló, a galagonyavirág (nyugtatja a szívet és tágítja az erek, elsősorban a szív koszorúereinek áteresztő képességét). Az idegek áthangolására, a pozitív gondolkodásra serkentő gyógynövények illóolaja belélegezve is sokat segíthet, ezek: a bazsalikom, a levendula, a rózsa, a rózsafa, a citromfű, a rozmaring (csak illóolajként), a boróka, a narancs, a kamilla, a jázmin, az ylang-ylang, a vetiver, a bergamotta.

Fontos a diuretikus, vizelethajtó hatású gyógynövények alkalmazása, amelyek a kihajtják a szervezetből felesleges vizet, csökkentve ezzel az erekben keringő vér mennyiségét (plazmatérfogatát), nyomásának terheit. Ilyen például a petrezselyemgyökér, a csalán, a fekete bodza virága, a mezei zsurló, a gyermekláncfű, valamint a tövises iglice gyökere, a csipkebogyó.

Búcsú a rossz szokásoktól

Ha az állapot még nem vált tartóssá, életmódunk helyes megválasztásával, lépésenként haladva, szakszerű segítség bevonásával elkerülhetjük a betegség tartós kialakulását. Mit is változtassunk meg? Gondoljuk át szokásainkat és változtassunk! Talán mondani sem kell, hogy a dohányzás elhagyásáról, a súlytöbblettől való megszabadulásról (speciális diéta), a táplálkozásról van szó. Az egészség megtartása érdekében mindegyik kulcskérdés!

”...higgyünk abban, hogy a szokások megváltoztathatók, megszabadulhatunk rossz táplálkozási szokásainktól és jó szokásokat alakíthatunk ki, hogyha kellő energiát fektetünk bele...„ (Dr. Oláh Andor)

Az étkezésben döntő fontosságú az ételek nátrium tartalmának, azaz a só fogyasztásának korlátozása, valamint az elfogyasztott só minősége. Használjunk tengeri sót jódozott formában, vagy durva tengeri sót, amely még nem esett át feldolgozási folyamaton, vagyis megőrzi minden fontos anyagát, így a természetes jódtartalmat is. A só korlátozott használata nem jelenti azt, hogy íztelenül kell az ételeinket elfogyasztani. Számos zöldfűszer alkalmas ízesítésre, ilyenek például: a koriander és a petrezselyem zöldje, a paprika termése, a zeller és zöldjének fogyasztása, a napraforgó nyelves szirmai. Az utóbbi magjai salátába keverve igen hasznosak az érrendszer számára. A fűszerek alkalmazásakor keressük és vonjuk be a konyhai használatba azokat, amelyek a vízhajtást, a vérnyomás csökkentését szolgálják. Ilyenek például a majoránna, a fokhagyma (érelmeszesedés és vércukorszint csökkentés esetén is), a kapor (magja), a borókabogyó (elsősorban sovány húsok pácolásánál). A zsírok használata helyett ajánlatos többféle étkezési olaj használata, mint például az olívaolajé, a napraforgó olajé, de a repceolaj, valamint a lenmagolaj napi bevitele is pozitívan támogatja az érrendszert, valamint a máj és az epe munkáját.


Gyógyszerekkel együtt óvatosan!

A tartóssá vált, kialakult és pontosan diagnosztizált magas vérnyomás betegséget komolyan kell venni. Gyakran már csak az orvos által felírt gyógyszerek használata mellett, azok kiegészítéseként számíthatunk a gyógynövények erejére. A tennivalók azonban itt már korlátozottak, elővigyázatosságot igényelnek, hiszen a gyógyszereket, azok hatóanyagait figyelembe véve kell és lehet kialakítani a gyógynövényi szerek használatát. A körültekintően és az okokat is feltáróan tisztázott magas vérnyomás kezelésében helye van a fitoterápiának. A rendszeres, folyamatos és körültekintő figyelem nem kerülhető el ebben az esetben sem. A vérnyomásértékek gyakori ellenőrzése, karbantartása fontos tényező akkor is, ha a gyógynövényes kiegészítő terápia mellett döntünk.

A vérnyomást csökkentő hatású egyik legfontosabb gyógynövényünk a fehér fagyöngy (Viscum album L.). Ez a kiváló és misztikus gyógynövény ”ég és föld között terem„, erős hatású, használata nagy elővigyázatosságot igényel. A vérnyomás csökkentése (más esetekben kiegyenlítő, normalizáló hatás) mellett gátolja az erek meszesedését, képes a szív nyugtatására (pajzsmirigy túlműködés esetén is alkalmas erre), serkenti, ezáltal erősíti az immunrendszert. Használata – éppen az erőssége miatt – más gyógynövények keverékével és a napi adagolás pontos betartása mellett tanácsos. (Gyermekek számára a használata tilos!).

A galagonya virága (Crataegus oxyacantha L.) a szervezetben lévő felesleges víz kihajtásával, a szív koszorúereinek tágításával – az erekben keringő vér plazmatérfogatát csökkentve – megkönnyíti a szív munkáját. Feszültséget old, lassítja a gyors szívverést. Nélkülözhetetlen a nyugtató, altató teák keverékeiben. Ügyelni kell a megengedett mennyiség megtartására.

A citromfű (Melissa officinalis L.) a legtermészetesebb, mellékhatás nélküli nyugtató. A szervezet bármely területén fellépő, ideges feszültségből, nyugtalanságból eredő betegség elleni teák alkotóeleme.

A csalánlevél (Urtica dioica L.) intenzív gyógyító növény. Hatásai közül a vízhajtó hatása (egyben a húgysav kiürülését is elősegíti), valamint regenerációs folyamatokat a támogató, roboráló, vitamin- és ásványianyag-pótló, immunrendszert erősítő tulajdonsága miatt alkalmazhatjuk a magas vérnyomás kiegészítő gyógynövényes kezelésében. A csalánban megtalálható C-, B-, K- és U-vitamin, valamint az A-provitamin. Az ásványi anyagok közül jellemző és jelentős benne a vas (Fe), a magnézium (Mg), magas a réztartalma (Cu), ezen kívül tartalmaz cinket (Zn). Nem csak teaként, hanem konyhai használatra is alkalmas gyógynövény. Elkészíthetjük a kora tavaszi, zsenge hajtásokat – a spenóthoz hasonlóan – főzelék formájában, de fokhagyma felhasználásával levesként is. A csalánlevélből készült ízletes ételek heti egyszeri fogyasztása nem okoz semmiféle káros mellékhatást, de a fenti jótékony hatásai érvényesülnek. A vitamin- és ásványianyag pótlás nélkülözhetetlen a magas vérnyomás betegség eseteinél. Különösen fontos a kálium, a magnézium és a C-vitamin pótlása.

Végül, de nem utolsó sorban a magas vérnyomás kezelésében, gyógyításában a beteg belső konfliktusainak feloldása, érzelmi életének, kommunikációjának pozitívra váltása a legfontosabb, mert ezzel a gyógyulás folyamatát úgy segítjük elő, hogy az okokra hatunk. Segítsük megkeresni konfliktusainak gyökerét, a problémáinak feloldását. Keressük az egyéniségének megfelelő módszereket – ha szükséges, az erre hivatott szakemberek bevonásával.

Németh Imréné Éva
természetgyógyász, fitoterapeuta
Életmód-tanácsadás
Tel.: (24)-530-570 vagy (20)-974-2394)

Némethné Éva tanfolyamai:
Gyógynövényismeret, gyógyítás fitoterápiával, kezdő, november 15.
Gyógynövényismeret, gyógyítás fitoterápiával, haladó, 2009. január 10. (csak a kezdő tanfolyamot végzetteknek!)

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés