Szúrós jótevő: a csalán

A csalán talán a legismertebb növény, leginkább gyomként ismerjük. Gyógynövényként minden részét felhasználják. Leggyakrabban a szárított leveleket és a növény szárított talaj feletti részeit alkalmazzák, vizelési panaszok gyógyítására a növény gyökerét dolgozzák fel. A csalán termését vagy „magját” (urticae fructus) csak a népi gyógyászatban használják.

Házi gyógymódok hajhullás ellen

A hajhullás, kopaszodás férfiak és nők életét keseríti meg. Íme, néhány házi gyógymód a dús hajkoronáért. Mielőtt kipróbálnánk a cikkben található összes praktikát, nem árt tudni, hogy bizony a hajhullásnak számtalan oka lehet. Ha valóban úgy látjuk, hogy a hajunk a kelleténél jobban hullik, nem árt elmennünk egy általános vérvételre, hogy kizárhassuk a vitaminhiányt és a gyulladást a szervezetünkben.

Mit készítsünk a csalánból?

A csalán tökéletes összetételű gyógynövény. Rendkívül gazdag sókban, sok ként, káliumot és vasat tartalmaz (többet, mint a spenót). A levelei természetes multivitamin koncentrátumok, karotint, aszkorbinsavat, kovasavat, pantoténsavat (B5-vitamint) és hangyasavat, K-vitamint és egyéb vitaminokat tartalmaznak. A csalán fehérjetartalma megegyezik a hüvelyesekével. Csodálatos szer a vér összetételének javítására és a szervezet megtisztítására.

Csalánba nem üt a ménkő!

Bizonyára mindenki ismeri gyerekkorából a csalánt. Az égető érzést, amikor hozzáérünk cakkos leveleihez. A kellemetlen emlékek ellenére se felejtsük el azonban, hogy a csalán gyógynövény.

Dr. House és a csalán

A csalán sok tekintetben hasonlít a híres szappanopera főhőséhez. Dr. House kegyetlen, ahol teheti, mindenkibe belemar egyet-kettőt, mégis szinte mindenre tudja a választ. A csalán, mint egyik legismertebb gyom- és gyógynövényünk, hasonlóan viselkedik. Csípős, de aki használja, sok betegségtől megmenekülhet

Nem csak csíp – gyógyít is

Arcpakolás és permetlé, tea és méz egyaránt készülhet belőle. A csalán sokoldalúan hasznosítható. Édesanyám háborús történeteiben még a csalánleves és csalánfőzelék is rendszeresen szerepelt. A biokertészek körében pedig máig kedvelt gyógynövény.

A gyógynövények és a magas vérnyomás

Gyakori kérdés, hogyan lehet gyógyítani a magas vérnyomás betegséget gyógynövényekkel. Látszólag érthetetlen, de egyre gyakrabban találkozunk fiatal emberekkel, akiknek az életkora, vitalitással teli szervezete nem indokolja ennek a súlyos betegségnek a megjelenését.