Nem csak csíp – gyógyít is

Arcpakolás és permetlé, tea és méz egyaránt készülhet belőle. A csalán sokoldalúan hasznosítható. Édesanyám háborús történeteiben még a csalánleves és csalánfőzelék is rendszeresen szerepelt. A biokertészek körében pedig máig kedvelt gyógynövény.

Sokféle gyógynövényt ismerünk… mégis, mikor betérünk egy Herbáriába, vagy kezünkbe kerül egy új könyv, elcsodálkozunk: nahát, ez erre is jó?

Apai nagyapám és az egyik nagybátyám, nagyon korán megtanították nekünk, gyerekeknek az alapvető gyógynövényeket, szedésüket, szárításukat, és hogy miből milyen bajra készíthetünk teát, kenőcsöt, esetleg gyógybort. Felnőttként aztán sok idevágó könyvet vettem magamnak. Érdekességként megemlítem, hogy az arányok könyvenként változnak, és elég sokban különböznek az összetevők. De ez így van jól. Mindenki a saját bevált receptjét örökíti meg az utókornak.

Nagyapám öröksége, tudása arra épült, hogy az ember, a következők összessége: a hely (ahol lakik), a környezet (akikkel kapcsolatban van), az étel, amit megeszik, a víz, amit megiszik, a salakanyag, amit kiürít, a munka, amit elvégez (régen ez volt a mozgás), a család (akik szeretik), a templom (ahol a lelke töltekezhet és meggyónhat). Kikérdezte ezekről a hozzá fordulókat, és ezek alapján állította össze a kis gyógyszeres csomagjait. Az Embert kezelte, nem a betegséget.

Mivel mindenki önmaga legjobb gyógyítója, nem árt próbálkozni az önmagunk számára legjobban elfogadható – és ezáltal a legjobban ható – „dózissal” és ízesítéssel. Vannak bizonyos „rossz érzéseink”, amik figyelmeztetnek esetleg megerősítenek valamiben. Próbáljuk ki nyugodtan azt az ízesítést amit még elfogadhatónak, egészségjavítónak gondolunk (érzünk) Persze azért kell némi ismeretanyag, hogy tudjuk, mit mivel szoktak keverni és ízesíteni.

Akár hiszi, akár nem …

… a legfontosabb gyógynövény a csalán.

A mai rohanó világunkban, az emberek 60 %–a nem iszik elég folyadékot, ezért a veséje és mája nem méregtelenít rendesen. A csalán, vértisztító, méregtelenítő – segíti a máj, az epe, a vese felhalmozott mérgeinek ürülését, regenerálódását. Jó még allergia, bőrbetegségek, reuma, köszvény és például korpásodás ellen is. Hashajtó, vércukorszint csökkentő. Tartalmaz vasat, B-, C-, K- és U-vitamint (sejtregeneráló) !!

Április és szeptember közt gyűjtöm a levelét. Kiszárítás után vászonzacskókban vagy párnahuzatban tartom.

A csalánt különféle módokon használhatjuk. Porítva bármilyen salátára, ételre rá lehet szórni (a többi íz teljesen elnyomja, ). Önálló ételként főzhetünk belőle például csalánlevest vagy csalánmártást.

U-vitamin tartalma miatt kiváló arcápoló pakolás készül belőle. Forrázzunk le 3-4 evőkanál csalánt 2 dl vízzel, 10 perc után szűrjük le, ha megfelelő hőmérsékletűre hűlt pépesítsve, vagy akár anélkül kenjük a megtisztított sminktelenített bőrre. Első alkalommal 5 percnél tovább ne hagyjuk a bőrön !
A csalánlével, amiben főztük, mossuk meg az arcunkat. A hajunkat is leöblíthetjük vele.

Csalántea, a legjobb méregtelenítő

Fontos: ha méregtelenítünk, legalább 4 liter folyadékot meg kell innunk naponta! A csalán mellé, bármivel fogyasztjuk, kötelező a 3-4 liter folyadék!

A víz segít, hogy a salakanyagok az egész testből kiürüljenek, a maguk természetes módján.

1 bögre teához forraljunk fel 2-2,5 dl vizet, a forró vízzel öntsünk le evőkanálnyi csalánt, és hagyjuk 10 percig állni. Leszűrés után ízesítve vagy anélkül fogyaszthatjuk. Méregtelenítéshez reggel és este, étkezés előtt kortyoljuk el.

Kedvenc receptem: csalánméz

Vegyünk egy üveg mézet. Válasszunk hozzá egy kétszer akkora üres üveget. Töltsük meg frissen szedett, megmosott, felaprított csalánnal. A mézet lassú tűzön, kevergetve, melegítsük első buggyanásokig, majd öntsük le vele a csalánt. Az üveg alá rakjunk egy kést, nehogy elpattanjon a forró méztől.

Nyomjuk le a csalánt a méz szintje alá, rakjunk rá egy gondosan megmosott szép követ, és csavarjuk rá jó erősen a tetejét. Én a lezáró tetőbe szoktam csöppenteni 2 csepp grapefruitmag cseppet (ezzel oldom meg a tartósítást minden befőttnél, lecsónál, szörpnél és gyógynövényből készült krémeknél, szirupoknál)

Csalán permetlé és trágya

A csalánlé az egyik legjobb permetszer és trágya a növényeknek. A fákra, bokrokra permetezve jó a tetvek és hangyák ellen

Áztassunk be egy nagy bödönbe vagy hordóba annyi feldarabolt csalánt, amennyi belefér. 2-3 hét ázás után már permetezhetünk a lével. A levélzúzalékot terítsük el a zöldségágyásban vagy a cserepes növények földjén. Hálásak lesznek érte.

Mátyás Anita

(Forrás: A 2 legismertebb gyógynövény, amikről igazából fogalmunk sincs…)