Csalánba nem üt a ménkő!

Bizonyára mindenki ismeri gyerekkorából a csalánt. Az égető érzést, amikor hozzáérünk cakkos leveleihez. A kellemetlen emlékek ellenére se felejtsük el azonban, hogy a csalán gyógynövény.

Napos és árnyékos helyeken egyaránt megél. Szereti a nedves, humuszban és tápanyagban gazdag talajt. Nitrogénszerető és -jelző növény. Évelő, több fajtája létezik. Júliustól szeptemberig virágzik, gyűjtési időszaka májustól szeptemberig tart.

A természetgyógyászatban a leveleit és gyökerét használják fel. Gyógyító hatással van a húgyutakra és a légzőszervekre, gyomor- és bélhurutra, vértisztító, segít a bőrproblémák és reumatikus fájdalmak esetén is. Tudományosan bizonyított, hogy erős vízhajtó hatással is rendelkezik.

Sok A-provitamint, ásványi anyagokat és vasat tartalmaz. Ezek az anyagok táplálják a fejbőrt, és bizonyos mértékben megakadályozzák a hajhullást is. Akinek tehát ilyen problémája van, érdemes négy héten keresztül csalánkivonatot tartalmazó sampont használnia.

Hagyományok és hiedelmek

Régebben január elsején csalánkalácsot ettek, hogy biztosítsák maguknak a jó évet. János-napkor pedig csalánpalacsintát készítettek, hogy megvédjék magukat a boszorkányok és tündérek varázslatai ellen.

A bor, amelybe csalánlevelet áztattak, szereleméhessé tesz, paráznaságra csábít, állította egy középkori hiedelem.

Felhasználási módok

A csalán nagyon jó hatással van az anyagcserére. Különösen a tavaszi tisztítókúráknak alkalmazzák előszeretettel. Sokféleképpen fogyasztható, elsősorban természetesen teaként, de készülhet belőle saláta, leves vagy akár spenóthoz hasonló főzelék is.

Bőrtisztító gőzölés – Öntsünk 1 liter forrásban lévő vizet 5 evőkanál csalánra, majd hagyjuk a felszálló gőzt 10 percen át hatni az arcbőrünkre. Ez a gőzfürdő tisztító hatással van a bőrre, segít a mitesszerek és az akné ellen. A pórusokat is összehúzza.

Csalánlé – Vagdossuk össze az egész növényt, és tegyük egy napra vízbe. Másnap sajtoljuk ki a növényt, és fogjuk fel a levél. Az így nyert lé nagy koncentrátumban tartalmaz hatóanyagokat, melyek például jól használnak tavaszi fáradtság ellen.

Csalánsampon korpa ellen Egy evőkanál felvagdosott csalánt öntsünk le 100 ml forrásban lévő vízzel. Hagyjuk 5 percig ázni, majd szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. Keverjünk össze két tojásfehérjét egy evőkanál folyékony szappannal és egy evőkanál csalánlével.

Figyelem

Szív- vagy veseproblémák miatt fellépő vizesedés esetén nem szabad a csalánt gyógymódként használni!

(Forrás: www.kraeuter-verzeichnis.de, németből fordította: Harrach Orsolya)