Mit készítsünk a csalánból?

A csalán tökéletes összetételű gyógynövény. Rendkívül gazdag sókban, sok ként, káliumot és vasat tartalmaz (többet, mint a spenót). A levelei természetes multivitamin koncentrátumok, karotint, aszkorbinsavat, kovasavat, pantoténsavat (B5-vitamint) és hangyasavat, K-vitamint és egyéb vitaminokat tartalmaznak. A csalán fehérjetartalma megegyezik a hüvelyesekével. Csodálatos szer a vér összetételének javítására és a szervezet megtisztítására.

A csalánt fiatalon szedik, amikor a levelei még gyengék és a hasznos anyagokban még leggazdagabbak. A csípős leveleket húslevesbe, egyéb levesekbe teszik, zöld színű csontlevest vagy húsleves alapú zöldségleveseket főznek belőle. Különböző salátákat és más ételeket is lehet készíteni belőle. A felhasználás előtt a leveleket megmossuk és általában leforrázzuk.

Csalános vaj

Két evőkanál csalánlevelet apróra összevágunk vagy ledarálunk húsdarálón, és összekeverünk 100 g puha teavajjal. Ízlés szerint egy kevés frissen reszelt tormát is lehet bele tenni. Ha ezzel kenjük meg a kenyérszeleteket, eredeti és egészséges szendvicset készíthetünk.

Tavaszi saláta

Csalán és sóska fiatal leveleit (250-300 g-nyit mindkettőből) és 100 g újhagymát jól megmosunk, megszárítunk, apróra vágunk vagy húsdarálón ledarálunk. A keveréket összekeverjük két apróra vágott kemény tojással. Sózzuk, növényi olajat vagy majonézt keverünk hozzá. Jó, ha retekkel díszítjük. Ehhez a zöld salátához hozzá lehet adni az útilapu és a pitypang leveleit is.

Csalánsaláta dióval

Enyhén sózott vízben megfőzünk 150-200 g csalánt, szitán lecsurgatjuk. Felaprítunk és sóval eldörzsölünk 50 g diót, petrezselyem zöldjét vagy zeller zöldjét, és apróra vágott vöröshagymát teszünk hozzá. A diót összekeverjük a csalánnal, hozzáadjuk a hagymás keverékhez, sózzuk és borsozzuk. (Ez az étel a grúz konyhából származik.)

Céklás csalánsaláta

A fiatal csalánt egy órára hideg vízbe tesszük, majd apróra vágunk. Egy pohárnyi levelet összekeverünk főtt, apró szeletekre vágott céklával (elegendő egy közepes méretű cékla). Ezután adjunk hozzá két gerezd tört fokhagymát, sózzuk, keverjük össze majonézzel. Szép, vitaminban gazdag ételt kapunk.

Csalános omlett

Törjünk fel két tojást és keverjük össze megmosott, apróra vágott csalánlevéllel. Adjunk hozzá sót, és öntsük a keveréket forró serpenyőbe. Az omlettet zöldség zöldjével tálaljuk.

Csalános túró

Szitán áttörünk 200 g túrót, összekeverjük egy pohárnyi apróra vágott csalánlevéllel. Adjunk hozzá három gerezd apróra vágott fokhagymát, egy teáskanálnyi mustárt és három evőkanálnyi növényi olajat. Ez az igen hasznos és egészséges úgynevezett „zöld túró” változatossá teszi menünket.

Fasírozott csalánból

A csalánt (100 g) 2-3 percig főzzük forrásban lévő vízben, szitán lecsepegtetjük, majd apróra vágjuk. 200 g sűrű köleskását keverjünk össze a csalánnal, és formázzunk belőle fasírozottakat. Süssük meg sütőben, és bármilyen szósszal tálalhatjuk. (Így sikeresen fel lehet használni a maradék kásákat vagy gabonaköreteket, pl. rizst, hajdinát stb.).

(Forrás: http://world.menu.ru/kitchen/3030-chem-polezna-krapiva-i-chto-iz-neyo-mozhno.html, oroszból fordította Bajkovné Erdész Mária)