Migrén – nem a front okozza?

„Már megint front van, ma biztos migrénem lesz” – halljuk sokszor fejfájásban szenvedő ismerőseinktől. A migrén sajnos nem ritka: becslések szerint közel egymillió ember szenved tőle hazánkban és nagyon sokan panaszkodnak másfajta fejfájásra is. Egy bécsi tanulmány szerint a migrénes fejfájásrohamokért elsősorban nem az időjárás-változás, sokkal inkább a helytelen életmódbeli szokások okolhatók.

A migrénben szenvedők közül legtöbben úgy gondolják, hogy a görcsös fejfájásrohamokért elsősorban az időjárás-változás felelős – pedig Karin Zebenholzer és Christian Wöber tanulmánya szerint nem ez a helyzet.

Az időjárás változása nem az egyedüli okIdőjárás és migrén

 A 238 páciens bevonásával készült tanulmány azt vizsgálta, valóban az időjárás okolható-e leginkább a migrén kialakulásáért. A vizsgálat meglepő eredményhez vezetett: Karin és Christian szerint ugyanis nem a légnyomás, a csapadék vagy a hőmérséklet ingadozása áll a migrénes fejfájást kiváltó okok között az első helyen, sokkal inkább a menstruáció, a pszichés zavarok, a stressz és a nem megfelelő életmód okolható a rohamok kialakulásáért. Ez egyrészről jó hír, hiszen ezek az okok irányíthatóak, tehát ha változtatunk életmódbeli szokásainkon, akkor nagyobb eséllyel kerülhetjük el a fájdalmat.

Fejfájásnapló

A vizsgálatban Karin és Christian arra kérte a pácienseket, hogy kilencven napon keresztül vezessenek fejfájásnaplót, amelyben nemcsak a fájdalom erősségét, gyakoriságát tüntették fel, hanem az időjárással kapcsolatos kérdésekre (szélerősség, hőmérséklet, csapadék) is választ adtak. Az eredmények kiértékelése azt mutatta, hogy ugyan a szélerősség és a hőmérséklet-változás valóban nincs jó hatással a migrénes rohamokra, elsősorban mégsem ezek a legfőbb kiváltó okok. Ezzel szemben a stressz, a pszichés problémák, a kimerültség és a genetika igenis közrejátszik a migrén kialakulásában.

Migrén vagy egyszerű fejfájás?

Sokan összetévesztik a migrént és az „egyszerű”, visszatérő fejfájást. Abban az esetben, ha a fájdalom többnyire a fej egyik oldalát érinti, lüktet és visszatérő, valamint látási, hallási és egyéb idegrendszeri tünetek is kísérik, migrénről beszélünk. A fájdalom sokszor hányingerrel, hányással és émelygéssel jár együtt, és a vény nélküli fájdalomcsillapítók nem enyhítik a tüneteket.

Mit tegyünk?

  • Ha jelentkeznek a migrénes tünetek, tegyünk a csuklónkra és a halántékunkra borsmentaolajat és masszírozzuk be gyengéden. Csukjuk le a szemünket.
  • Öntsünk le forró vízzel zsályaleveleket, koriandert és borsot, hagyjuk állni tíz percig, és igyuk meg a teát.
  • Sötétítsük be a szobát, tegyünk jeget a halántékunkra, csukjuk be a szemünket és pihenjünk.

Kerülendő ételek

Bizonyos élelmiszerek elfogyasztása sajnos ugyanúgy közrejátszhat a migrénes rohamok kialakulásában, mint a stressz vagy a kimerültség. Egyes tanulmányok, vizsgálatok szerint kerülni kell a túlzott csokoládé- és sajtfogyasztást, valamint a citrusféléket.

(Forrás: oe24.at, németből fordította: T. B.)