Együk, kenjük: kendermag- és sárgarepce olaj

Nem az időjáráson, a géneken vagy az életstíluson múlik. Az ok, ami miatt az eszkimók és a japánok lényegesen ritkábban szenvednek szív- vagy vérkeringési zavarban, mint az európaiak, a táplálkozásmódban rejlik. Halban gazdag étrendjük révén ugyanis lényegesen több ómega-3 zsírsavat vesznek magukhoz, és ezzel védik szívüket. Aki ugyanezt szeretné elérni, annak nem kell minden nap halat ennie. Elég, ha két, majdnem teljesen elfelejtett olajfélét levesz az üzlet polcáról: a kenderolaj és sárgarepce olaj ugyanis egészen mellékesen sok értékes zsírsavat tartalmaz.

Ómega-3, ómega-6

Ellentétben más növényi olajokkal, ezek különösen gazdagok ómega-3 és ómega-6- zsírsavakban, ezért pozitívan hatnak a vér zsírszintjére, a vérkeringésre és a szívre. Mindkét olajfajta véd a trombózistól és a hirtelen szívhaláltól, és segítenek a magas vérnyomás és a krónikus gyulladások leküzdésében. A kenderolajnak – szemben a hasisolajjal – nincs kábító hatása. Míg a hasisolajat a kendergyantából nyerik, amely relatíve sok THC-t tartalmaz, a kenderolajat a növény magjából nyerik, amely nem tartalmaz említésre méltó THC-t.Hidegen sajtolt salátaolaj

Sárgarepce-, kendermagolaj a konyhában

A legtöbb ismert étkezési olaj íze leginkább semleges. Ezek főzésnél a zsírt helyettesítik, vagy alapként szolgálnak a salátaöntetekhez. Egészen másként viselkedik a kender- és sárgarepce olaj, melyeket hidegen sajtolnak, ezért egészen más, tipikus ízük van. A repceolaj mezőillatú és enyhén csípős, a lenolajhoz képest azonban jelentősen enyhébb. Természetes ízük alapján rendkívül alkalmasak saláták, nyers zöldségek, burgonyaételek, mártások, krémek, pesto készítésére. Egyiket sem szabad azonban felforrósítani, mert a magas hő következtében szétesnek a zsírsavak és megváltozik az olaj íze. Sütésre és főzésre ezért e két olajfajta alkalmatlan. Mindkét olajat hűvös és sötét helyen kell tárolni. A felnyitott lenolaj hamar megromlik és csak 6-8 hétig áll el, a repceolajat ezzel szemben felnyitás után még jó 9 hónapig fel lehet használni.

Kozmetika: hajápolás len- és repceolajjal

Jó tulajdonságai miatt mindkét olajat durva, száraz bőr kezelésére használják a kozmetikákban. Magas alfa-linolénsav tartalmuknak köszönhetően alkalmasak bőr- és hajápolásra, de szintén kedvelt összetevői a krémeknek, testápolóknak, masszázsolajoknak és szappanoknak is, mivel a zsírsavak meggátolják a bőr kiszáradását. Természetes vízlágyító hatásuk miatt samponokban is használják őket.

Receptek kendermag- és repceolajjal

Egyszerű kenderolajos recept: spagetti kenderolajos paradicsomszósszal. Főzzünk meg egy csomag spagettit egy csipet sóval és egy evőkanál olajjal. Közben pároljunk üvegesre egy kockára vágott hagymát egy kipréselt fokhagymagerezddel, 2 evőkanál olajban. Adjunk hozzá egy doboz passzírozott paradicsomot és óvatosan hevítsük. Sóval, borssal és bazsalikommal ízesítsük. A kész spagettit szűrjük le, majd borítsuk az edénybe, öntsük le egy adag kenderolajjal és keverjük el.

A repceolajból kitűnő öntet készíthető, amely remekül illik a tarka zöldsalátákhoz. Ehhez egy kis csilit és egy fokhagymagerezdet vágjunk finomra. Tegyük egy tálba tíz evőkanál repceolajjal és öt evőkanál balzsamecettel, és jól keverjük el. Adjunk hozzá egy evőkanál erős mustárt és egy teáskanál mézet. Ízesítsük sóval, borssal. A megmosott salátaféléket vágjuk apróra, és tegyük salátás tálba. Pirítsunk meg egy maréknyi fenyőmagot olaj nélkül, és az öntettel együtt öntsük a salátára, végül jól keverjükössze.

(Forrás: gesundheit.de, németből fordította: Koncz László)