Aki nem bírja a macskát, kerülje a disznót is!

Aki allergiás a macskaszőrre, nem árt, ha a disznóhúst is gyanakvással fogadja, ugyanis a Virginia Egyetem Egészségügyi Központjának szakemberei összefüggést mutattak ki a két dolog között. Amint arról Jonathon Posthumus, az egyetem munkatársa beszámolt, megfigyeléseik alapján disznóhús fogyasztása után allergiás reakciók jelentkezhetnek azoknál, akik amúgy nem bírják a macskaszőrt.

Aki nem bírja a macskát, kerülje a disznót is!Bár ezt a ritka egybeesést először az 1990-es évek közepén ismerték fel Európában, Posthumus és munkatársai az elsők, akik hat konkrét esetet írtak le az Egyesült Államokból, és erről az American College of Allergy, Asthma & Immunology című szaklapban számoltak be.

Posthumusék szerint a közös disznó-macska szindrómában szenvedőknél az igazi allergén anyag az albumin, vagyis egy protein, amely mind a macska szőrében, mind a disznó húsában megtalálható. A kutatás során öt nőt és egy férfit figyeltek meg, akiknek átlagéletkora 28 év volt, és a vérteszt mindannyiuknál kimutatta az allergiás reakciót mind a macskára, mind a disznóhúsra.

A disznóhús fogyasztása után az egyik résztvevő azt tapasztalta, hogy viszketni kezdett a szája, hármukon kiütések jelentek meg, ketten pedig anafilaxás sokkot kaptak, mely egy életveszélyes allergiás reakció. A további tünetek között szerepelhet még a száj, az ajkak vagy a nyelv feldagadása, illetve az ezeken a területeken jelentkező viszkető érzés.Bárki, aki ilyen tüneteket tapasztal magán disznóhúsevést követően, haladéktalanul függessze fel annak fogyasztását és forduljon orvoshoz.