Jobb test, jobb vér – tönköly

A tönköly igen sokoldalú gabona, a búzára allergiás emberek gyakran találnak alternatívát benne. A tönköly íze enyhén diós, könnyen süthető, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Pörkölve pótolhatja a kávét, a pelyvájából pedig párnát szoktak készíteni, amely alvás közben masszírozza a nyakat és a vállat. Gluténérzékenyek kerüljék a fogyasztását.

A címkék összezavarhatják a vásárlókat

Egyes ételek címkéin félrevezető információk szerepelnek az allergénekkel kapcsolatban, ami összezavarhatja a vásárlókat. A következmények igen súlyosak, akár végzetesek is lehetnek. Veszélyt jelenthet a „tartalmazhat” és az „azonos gyártósoron készült” kifejezés. Ilyenkor valójában allergén kerülhet az ételbe, ami az allergiások számára életveszélyes lehet.

A mogyoróallergiás is ehet más csonthéjasokat?

Ha valaki a mogyoró- és diófélék valamelyikére allergiás, nem kell automatikusan lemondania más csonthéjas magvak fogyasztásáról is, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy azokra is allergiás. A fán termő csonthéjas magvak a leggyakoribb nutritív allergének, becslések szerint ez a típusú ételallergia az Egyesült Államokban közel 3 millió embert érint.

Fel nem ismert végzetes ételallergia

A gyermekek ételallergiáinak kimutatására szolgáló jelenlegi tesztek számos, akár életveszélyes rendellenességet is figyelmen kívül hagyhatnak. Egy friss kutatás azt mutatta, hogy a vérvizsgálattal vagy bőrpróbával diagnosztizált minden gyermekre jut egy másik, akinek betegségét nem mutatják ki. Azért, mert egy teszt negatív, a gyermek még lehet allergiás.

„Nyomokban mogyorót tartalmazhat” – de mennyit?

Az ételallergiák 90 százalékát ugyanaz az a nyolc allergén okozza: a tej, a tojás, a hal, kagyló, a dió, a mogyoró, a búza és a szójabab. Az élelmiszereken található figyelmeztetés – „nyomokban mogyorót tartalmazhat” – azonban kissé félrevezető, mert csak az allergiások 10 százalékánál vált ki reakciót, de a többiek mértékkel bátran fogyaszthatják.

Kutyák, és macskák: ételallergia és -intolerancia

A macskáknál és kutyáknál megfigyelt allergiák körülbelül 10%-a ételallergia. A bolhanyál-allergia és az atópia (inhalációs allergia) után ez a harmadik legáltalánosabb probléma. A macskák viszketéséért és vakarózásáért 57%-ban az ételallergiák felelősek. Az ételallergia háziállatokban történő kialakulása körül még sok minden homályos. Ennek ellenére az állatorvosok már sokat tudnak a tünetekről, a diagnosztizálásról és a kezelésről.

Allergia a szerelemre?

Ki gondolná, hogy a különféle ételallergiákban szenvedők számára akár még a szerelem is veszélyekkel járhat? Bizony, annak, aki allergiás egyes ételekre, csókolózás előtt nem árt kifaggatni párját is arról, mit evett. Az Egyesült Államokban az ételallergia nagyjából a felnőtt lakosság 2-3, illetve a gyerekek 5-7 százalékát érinti, vagyis hétmilliónál is több embert.

Aki nem bírja a macskát, kerülje a disznót is!

Aki allergiás a macskaszőrre, nem árt, ha a disznóhúst is gyanakvással fogadja, ugyanis a Virginia Egyetem Egészségügyi Központjának szakemberei összefüggést mutattak ki a két dolog között. Amint arról Jonathon Posthumus, az egyetem munkatársa beszámolt, megfigyeléseik alapján disznóhús fogyasztása után allergiás reakciók jelentkezhetnek azoknál, akik amúgy nem bírják a macskaszőrt.

Csak fejben létezik a laktózintolerancia?

Sok embernek már a tej vagy a tejturmix gondolatára is hideg verejték üt ki a homlokán, mert meggyőződésük, hogy allergiásak a tejtermékekre. Pedig a kutatók szerint a többség, akik azt hiszik, hogy allergiában vagy laktózintoleranciában szenvednek, valójában tévednek. Peter Whorewell gasztroenterológus szerint sokan, akik azt állítják, hogy allergiásak a tejfehérjékre vagy a tejcukorra, valójában egyszerűen stresszesek, vagy túl sok zsíros ételt fogyasztanak.

Öt gyilkos étel

Az étkezés szerves része az életünknek. Az étel látja el tápanyagokkal a szervezetünket, ráadásul gyakran nagyon finom is. Az elfogyasztott élelmiszerek azonban néha súlyos egészségügyi veszélyekkel is járhatnak, és ha rosszul választunk, időnként még a halálunkat is okozhatják. Érdemes megismerni tehát a következő mérgező ételeket.