Fel nem ismert végzetes ételallergia

A gyermekek ételallergiáinak kimutatására szolgáló jelenlegi tesztek számos, akár életveszélyes rendellenességet is figyelmen kívül hagyhatnak. Egy friss kutatás azt mutatta, hogy a vérvizsgálattal vagy bőrpróbával diagnosztizált minden gyermekre jut egy másik, akinek betegségét nem mutatják ki. Azért, mert egy teszt negatív, a gyermek még lehet allergiás.

Fel nem ismert végzetes ételallergiaA friss kutatás azt mutatta, hogy a vérvizsgálattal vagy bőrpróbával diagnosztizált minden egyes gyermekre jut egy másik, akinek betegségét nem mutatják ki.

Dr. Kate Grimshaw, a Southamptoni Gyermekkórház dietetikus szakértője elmondta, hogy nem minden allergia mutatható ki az allergiás reakcióval összefüggő az immunglobulin E (IgE) antitest szintjének mérésével. Nyilatkozatát megelőzően egy friss kutatás arra derített fényt, hogy minden olyan brit gyermekre, aki a vérében lévő IgE következtében mutat tehéntej allergiás reakciót, jut egy másik olyan gyermek, akinek allergiás válasza nem az IgE-vel áll összefüggésben.

Dr. Grimshaw így nyilatkozott: „Tudjuk, hogy időnként amikor egy gyermeket lehetséges ételallergia miatt vizsgálnak, bármilyen ételre, nem csak tejre, és a tesztek azt mutatják, hogy nincs mérhető IgE antitest, rögtön kizárják az esetleges ételallergiát, pedig valójában a gyermek allergiás reakciót mutat az ételre, csak nem az IgE antitest révén. Ez a kutatás remélhetőleg felhívja a háziorvosok és a nem allergia specialista orvosok figyelmét arra, hogy pusztán azért, mert egy IgE teszt negatív, a gyermek még reagálhat egy élelmiszerre, és további vizsgálatokat kell végezni.”

Az ételallergiák két csoportra oszthatók. Az első az IgE által közvetített, amelyek egy sor azonnali tünetet, például bőrkiütést, hányást, légzési panaszokat, és bizonyos esetekben életveszélyes reakciókat okoznak. A nem IgE által közvetített reakciók viszont 4-28 órával az incidenst követően jelentkeznek, és gyomorpanaszokat, köztük hasmenést vagy székrekedést okozhatnak.

Az európai kutatás több mint 9 000 csecsemőt vizsgált kilenc európai országban, akiket kétéves korukig utánkövettek. Az eredmények azt mutatták, hogy az Egyesült Királyságban a gyermekek 1,3 százaléka mutat allergiás reakciót a tehéntejre két órán belül, ami a vizsgált országok közül a legmagasabb arány. Közülük azonban mindössze 45 százalékban mutattak ki olyan IgE szintet, ami elegendő lehet ahhoz, hogy tüneteket okozzon.