A címkék összezavarhatják a vásárlókat

Egyes ételek címkéin félrevezető információk szerepelnek az allergénekkel kapcsolatban, ami összezavarhatja a vásárlókat. A következmények igen súlyosak, akár végzetesek is lehetnek. Veszélyt jelenthet a „tartalmazhat” és az „azonos gyártósoron készült” kifejezés. Ilyenkor valójában allergén kerülhet az ételbe, ami az allergiások számára életveszélyes lehet.

Azoknak az embereknek a 40 százaléka, akik valamilyen ételallergiával küzdenek, rendszeresen vásárol olyan élelmiszert, amelyen figyelmeztető címke található az allergénekkel kapcsolatban – mondja a kutatást vezető dr. Ruchi Gupta, a chicagói Ann & Robert H. Lurie Gyermekkórház munkatársa.

Legjobb, ha elolvassuk

Azok a címkék, amelyeket a fogyasztók a leggyakrabban félreértenek, rendszerint a „tartalmazhat” kifejezést említik, vagy éppen azt, hogy „azonos gyártósoron készült”. Míg sokan azt hiszik, hogy ezekben az esetekben az étel fogyasztása nem jelent igazi veszélyt, a valóságban nem ez a helyzet, ezért aztán többen kerülnek kórházba az allergén által okozott panaszok miatt.

A szakemberek több mint 6 600 ember részvételével végeztek felmérést az Egyesült Államokban, illetve Kanadában. A válaszadók vagy ételallergiával küzdöttek, vagy pedig volt olyan családtagjuk, aki ilyen problémával élt. A fent említetteken kívül még az is kiderült, hogy a gyerekek 8, a felnőttek 2 százaléka küzd ételallergiával, és a gyerekeknek közel 40 százaléka élt már át életveszélyes állapotot az ételallergia következtében.