Segítség, allergiás a kutyám! (1.)

A tavaszi, nyári hónapokban tapasztalhatjuk, mennyire megvisel bennünket az allergia. Amennyire szinte népbetegségnek számít az emberek körében a szénanátha, olyannyira elterjedt – elsősorban kutyáknál – az ún. atópiás vagy allergiás eredetű ekcéma. Ennek legfeltűnőbb, egyben legkellemetlenebb tünete az erős viszketés, és az ebből adódó heves vakaródzás.

A címkék összezavarhatják a vásárlókat

Egyes ételek címkéin félrevezető információk szerepelnek az allergénekkel kapcsolatban, ami összezavarhatja a vásárlókat. A következmények igen súlyosak, akár végzetesek is lehetnek. Veszélyt jelenthet a „tartalmazhat” és az „azonos gyártósoron készült” kifejezés. Ilyenkor valójában allergén kerülhet az ételbe, ami az allergiások számára életveszélyes lehet.

Kozmetikumok: az INCI nem segít

Minden fürdőszobában vannak kozmetikumok az arc, a kéz, a haj, vagy a test ápolására. Ezek néhány összetevője azonban a széppé varázslás helyett allergiát válthat ki, ami kiütések, duzzanatok, foltok vagy viszketés formájában jelentkezik. A bőrirritáció mértékében fontos szerepet játszik az allergén koncentrációja és a bőr érzékenysége, vastagsága.

Figyeljünk, megváltoztak az élelmiszercímkék!

Nagy segítség az ételallergiások és ételintoleranciások számára, hogy december 13-tól kötelezővé vált az allergének jelölése az előre nem csomagolt élelmiszereken is, így egy vendéglátóhelyen és a csemegepultból megvásárolható élelmiszerek esetében is kötelező információt szolgáltatni az allergénekkel kapcsolatban. Részletesen, olvasható betűmérettel!

A gyakori mosás növeli az allergének számát

A téli időszakban különösen többgyermekes családokban okoz gondot a nagy mennyiségű, frissen mosott ruha szárítása. A legfrissebb kutatások szerint a száradó ruhákból távozó pára nagymértékben növeli a lakások páratartalmát, így kedvező feltételeket biztosít a penészgomba és a poratka elszaporodásához. Mit tehetünk ellene, hogyan előzhetjük meg?

Tippek az allergénmentes autóhoz

A mutatós plüsskárpit a poratkák kedvelt élőhelye, a kiömlött kávéfolt a szőnyegen ideális hely a penészgombák megjelenéséhez, a tavalyi pollenszűrővel működtetett klíma hatásfoka mellett pedig akár lehúzott ablakkal is közlekedhetnénk. Mit tegyünk, hogy az allergéneket száműzzük? A nyári időszakban rendszerint gyakrabban és hosszabb utakra is vállalkozunk, ilyenkor pedig fontos, hogy az autóban töltött órák alatt milyen levegőt lélegzünk be.

Húsvéti allergének

Nyuszi, barka, locsolókölni, tojás. Az ünnep elengedhetetlen kellékei, sokak számára jelenlétük mégis többet árt, mint gondolnánk. Milyen allergénekre számíthatunk húsvétkor?

Allergia a munkahelyen

Az allergia a kellemetlen tüneteknek köszönhetően, nagymértékben befolyásolja a mindennapjainkat, és ez alól a munka sem jelent kivételt. Hogyan könnyíthetjük meg allergiás kollégáink mindennapjait?

A falgyom: gyógynövény és erős allergén

Számos, a természetben megtalálható növény vitathatatlan gyógyhatással rendelkezik. A falgyom számos problémára jelenthet megoldást, fogyasztása allergiások számára mégsem ajánlott, a legfrissebb vizsgálatok alapján ugyanis erős allergenitással rendelkezik.