Allergia a munkahelyen

Az allergia a kellemetlen tüneteknek köszönhetően, nagymértékben befolyásolja a mindennapjainkat, és ez alól a munka sem jelent kivételt. Hogyan könnyíthetjük meg allergiás kollégáink mindennapjait?

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek egészséges egyéneknél semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből. Ma Magyarországon közel három millió ember szenved a szezonális szénanáthától (allergiás rhinitis), előrejelzések szerint világszinten, így Magyarországon is egyre nagyobb az allergiás betegek száma és várhatóan a diagnosztizált allergiák is egyre súlyosabbak lesznek.

Hogyan mutatkozik meg az allergia a munkahelyen?

A tünetek nagyon megterhelik a beteg idegrendszert és komoly hatással vannak a hangulatra és a pszichés állapotra, így a mindennapi tevékenységek végzésére, a betegek életminőségére is. A tünetek kínzó volta állandó ingerlést jelent a testre, ezen belül az idegrendszerre, így a napközbeni teljesítmény, a koncentráció és a figyelmi teljesítmény is romlik. Az általános ingerlékenység, türelmetlenség a munkahelyi teljesítmény romlásához, kiesett munkanapokhoz vezethet, amely mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára komoly és folyamatos problémát jelent.

Az allergia szellemi teljesítőképességünkre mért hatása mellett fontos továbbá a munkakörnyezet hatása a mindennapokra, súlyos esetben akár felléphet a foglalkozási allergia lehetősége is, például abban az esetben, ha egy kozmetikus, fodrász allergizáló vegyszerekkel, festékanyagokkal dolgozik, vagy egy péknél lisztérzékenység alakul ki előfordulhat, hogy szakmát kell változtatnia. Az ilyen típusú allergiát még gyógyszeres kúrával sem lehet minden esetben kezelni. Amennyiben irodában dolgozunk, elég lehet egy poratkától hemzsegő padlószőnyeg, egy légkondicionáló berendezés, vagy egy nyitott ablak ahhoz, hogy növelje az allergiás tünetek okozta kellemetlenségeket.

Fontos a megfelelő kezelés

Az általános ingerlékenység, türelmetlenség munkahelyi konfliktusokhoz is vezet. A munkahelyen joggal várják el a munkatársaktól a kitartó figyelmet, és a magas teljesítményt. Az allergiás beteg hosszú hetekig is küzd a tünetekkel, és annak másodlagos hatásaival, a lanyhuló teljesítmény pedig hetekig már nem igazán tolerálható.

Napjainkban az információ áradatból nem könnyű megtalálni – az allergia kezelésével kapcsolatos – megfelelő készítményt, a hatásos szert. A valódi hatóanyagot tartalmazó szerek segítségével azonban eredményesen léphetünk fel a kínzó panaszok ellen.

Forrás: Allergia a munkahelyen

Még többet az immunrendszer erősítéséről

Az allergia gyógymódjairól többet tudhatnak meg Gyógymódkeresőnkben és Homeopátiás szerkeresőnkben is.