Aktívan az íróasztal mellett

Az egész napos íróasztalnál ücsörgés árt az egészségnek, ám néhány apró trükkel kivédhetjük a ránk leselkedő veszélyeket. Hetente legalább 75 percnyi intenzív, vagy 150 percnyi alacsony intenzitású mozgást kellene végeznünk. Ez a napi fél óra akár a munkaidőbe is beépíthető, és így máris csökkenthetjük a szívroham vagy éppen a stroke kockázatát.

Miért nem találnak a fiatalok biztos állást?

Világszerte egyre kevesebb fiatal tud biztos állást találni, és önállóan élni. Az IIASA népességkutatói magyarázatot adnak a jelenségre. Manapság egyre több fiatal képtelen megtenni a gyermekkorból az önálló felnőttkorba való átmenetet, és egyre többen maradnak állandó munkahely nélkül, függnek továbbra is a szüleiktől, vagy maradnak tovább iskolában.

Munkahelyükön is többet cikizik a kevésbé szép embereket

Köztudott, hogy a középiskolában olykor kemény szabályok uralkodnak, amelyek szerint a vonzó külsővel megáldott tanulók számítanak népszerűnek, a kevésbé előnyös kinézetűeket pedig gyakran kicsúfolják. És bár azt gondolhatnánk, hogy ez a tendencia az iskolás évekkel együtt elmúlik, a legújabb kutatási eredmények szerint közel sem ilyen egyszerű a helyzet.

Valóban megőszülhetünk a munkánktól?

Ha aggaszt az őszülés, itt az ideje, hogy megpróbálj lazítani. A kutatók ugyanis kimutatták, hogy a túl sok stressztől valóban megőszülünk. A New York-i Egyetem munkatársai a Nature Medicine szakfolyóiratban megjelent kutatásukban Dr. Mayumi Ito vezetésével felfedezték, hogy a hajszínünkért felelős sejtek túlzott mértékű stressz-behatás következtében eltűnnek. Ráadásul ezek a sejtek, az érintettek legnagyobb bánatára, nagy valószínűséggel már sosem térnek vissza.

Fontos a munka és a magánélet közötti egyensúly fenntartása

A munkától való mentális, fizikai és elektronikus elszakadásra is szükség van ahhoz, hogy valóban magunk mögött tudjuk hagyni a munka okozta stresszt, állítják a Kansas Állami Egyetem kutatói. A koreai YoungAh Park pszichológus docens, korábbi sikeres üzletasszony kutatása során a munkahelyi stressz hatásait, a munka és család közötti egyre inkább összemosódó határok kezelését, valamint a munkaidő alatt felgyülemlett stressz levezetésének folyamatát vizsgálta.

Hátrányos megkülönböztetés éri a munkahelyeken az elhízott nőket

Lustának és rosszabb munkaerőnek gondolják számos munkahelyen az elhízott vagy túlsúlyos nőket. A legújabb kutatások szerint a világon egyre elterjedtebb ez a fajta diszkrimináció. Az elhízáshoz az emberek többnyire olyan negatív tulajdonságokat is társítanak, mint a lustaság, vagy a falánkság. Emiatt gyakran a munkahelyeken is diszkrimináció éri az elhízott nőket, sőt már az állásinterjúkon is eleve hátránnyal indulnak.

A részmunkaidőben dolgozó anyák a legkiegyensúlyozottabbak

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a dolgozó anyák egészségesebbek és boldogabbak, mint azok, akik az iskoláskorig otthon maradnak gyermekükkel. A megfigyelés 1991-ben kezdődött 1364 anya bevonásával, akiket először a szülés után, majd az azt követő tíz évben többször is meginterjúvoltak. A mostani írás a Journal of Family Psychology című folyóirat decemberi számában jelenik meg.

Allergia a munkahelyen

Az allergia a kellemetlen tüneteknek köszönhetően, nagymértékben befolyásolja a mindennapjainkat, és ez alól a munka sem jelent kivételt. Hogyan könnyíthetjük meg allergiás kollégáink mindennapjait?

Egy dolgozó anya is lehet jó anya!

Egy nemrégiben publikált amerikai kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a dolgozó anyák gyermekei semmivel sem „problémásabbak”, mint a nem-dolgozó anyákéi. A tanulmány szerint nem kell tehát lelkiismeret-furdalást érezniük azoknak az anyáknak, akiknek hamar vissza kellett menniük dolgozni és gyermeküket bölcsibe adták.

Közösségben jobb az egészség

Szeretne egyszerre rugalmasan és mégis laza, kötetlen közösségben dolgozni, teljes infrastruktúrával, egészséges és fenntartható, környezetbarát irodában? Mára ez már nem csak mese habbal, hanem egyre több ember számára kézzelfogható valóság. Már hazánkban is kezdenek teret hódítani az új, közösségi munkaterek, ahol mindez egyszerre megvalósítható, akkor is, ha önálló vállalkozó.