Valóban megőszülhetünk a munkánktól?

Ha aggaszt az őszülés, itt az ideje, hogy megpróbálj lazítani. A kutatók ugyanis kimutatták, hogy a túl sok stressztől valóban megőszülünk. A New York-i Egyetem munkatársai a Nature Medicine szakfolyóiratban megjelent kutatásukban Dr. Mayumi Ito vezetésével felfedezték, hogy a hajszínünkért felelős sejtek túlzott mértékű stressz-behatás következtében eltűnnek. Ráadásul ezek a sejtek, az érintettek legnagyobb bánatára, nagy valószínűséggel már sosem térnek vissza.

Valóban megőszülhetünk a munkánktól?A kutatók abból indultak ki, hogy amikor az emberi test megsérül, a melanintermelésért felelős őssejtek a szőrtüszőkből a bőrbe kerülnek, hogy megpróbálják korlátozni a károsodást. Egérkísérletük azt mutatta, hogy a szín ugyanilyen kiürülése következett be akkor is, amikor az állatokat stresszhormonoknak tették ki. A szakértők azt is hozzátették, hogy ez arra is magyarázatot ad, miért okoz a stressz olyan pigmentációt, amitől a bőr sötétebbnek látszik.

A New York-i Egyetem kutatói szerint bizonyítható, hogy a stressz hatására a melanin „elvándorolhat” a szőrtüszőkből a bőrbe. „Úgy véltük, érdekes lenne megvizsgálni, vajon a túlzott stressz elősegíti-e ezt a szélsőséges elvándorlást” – nyilatkozták. „A stresszhormonok közismerten elősegítik a bőr pigmentációját, mégis paradox módon és a közhiedelem szerint az őszülést is elősegíti. Eredményeink végre rávilágítanak a stresszhormonok és az őszülés közötti összefüggésre.”

A kutatók azt remélik, hogy az eredmények ismeretében olyan új gyógyszereket lehet majd kifejleszteni, amik ellensúlyozzák a túlzott stressz-behatás bizonyos hatásait, amelyek a rendkívül stresszes állásokban dolgozó embereket érintik.