Miért nem találnak a fiatalok biztos állást?

Világszerte egyre kevesebb fiatal tud biztos állást találni, és önállóan élni. Az IIASA népességkutatói magyarázatot adnak a jelenségre. Manapság egyre több fiatal képtelen megtenni a gyermekkorból az önálló felnőttkorba való átmenetet, és egyre többen maradnak állandó munkahely nélkül, függnek továbbra is a szüleiktől, vagy maradnak tovább iskolában.

Miért nem találnak a fiatalok biztos állást?A Nemzetközi Rendszerelemzési Intézet (IIASA) a Finnish Yearbook of Population Research legújabb számában közzétett kutatása szerint ezek a változások a nemzetközi munkaerőpiac és oktatás változásaira vezethetők vissza.

„A fiatal felnőttek egyre rosszabbul állnak gazdaságilag, még akkor is, ha a világ gazdag területein élnek” – magyarázta az IIASA népességkutatója, Vegard Skirbekk. „Ezzel egy időben az idősebb felnőtteknek egyre jobban megy.”

Skirbekk munkatársaival, Warren Sandersonnal és Marcin Stonawskival azokat a közös tényezőket vizsgálta, amelyek segítik az átmenetet a gyermekkorból a felnőttkorba. Az átmenettel kapcsolatos problémának a kutatók „a fiatal felnőttek gyarapodási kudarca-szindróma” nevet adták.

Bár a jelenséget az egyes országokban, például Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban és Japánban már felismerték, a magyarázatok általában a kormányok pénzügyi nehézségeire összpontosítottak. Az új kutatás azonban kimutatta, hogy a gyarapodásra való képtelenség az 1980-as évek elején kezdődött nemzetközi gazdasági és demográfiai változásokra lehet visszavezetni.

A kutatók szerint a gyarapodásra való képtelenség három fő gazdasági tényezővel magyarázható világszerte. Először is, az egyre jobban globalizálódó munkaerőpiac következtében a munkavállalók könnyebben mozoghatnak az országok között. Másodszor, az iskolázottság szintje világszerte megugrott, így sokkal több jelentkező van a képesített munkákra. Harmadszor, több nő lépett a munkaerőpiacra. Ezek a tényezők együttesen azzal járnak, hogy nagyobb a verseny az állásokért, különösen a fiatal felnőttek számára, akik kevés gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek.

A munkaerőpiaci utánpótlás változása mellett a műszaki fejlődés állások megszűnését és létrejöttét is okozta egyszerre. Az új irányvonal alapján egyre kevesebb az állás az iparban, és egyre több szolgáltatói szektorban.

„Ezek a változások azt jelentik, hogy bár a gazdasági körülmények a népesség bizonyos csoportjai számára javultak, a fiatalok rosszabbul élnek, mint 20 évvel ezelőtt” – foglalta össze Sanderson.

A kutatók azt is hozzátették, hogy ezek a gazdasági hátrányok olyan demográfiai kérdéseket is befolyásolnak, mint a termékenységi arány és a családalapítás, mivel a fiatalok csak idősebb korukban tudják megfizetni az ezzel járó költségeket.