A munkanélküliek körében nagyobb a stroke veszélye

Bár az állás nélküliek nem kényszerülnek naponta szembenézni stresszel a munkahelyen, körükben nagyobb a stroke kialakulásának esélye, mivel ők folyamatosan szoronganak a jövedelem hiánya miatt. A nők körében a stroke gyakrabban halálos kimenetelű, mint a férfiaknál. A munkahelyi biztonság jelentősen csökkenti a produktív évek során a stroke kockázatát.

A munkanélküliség megrövidíti, a recesszió meghosszabbítja életünket

A munkanélküliség tíz évvel rövidíti meg az egyes emberek életét, növeli a stresszt, depressziót okoz, és más rizikófaktorok is növekednek. Ugyanakkor a gazdasági válságoknak köszönhetően furcsa módon növekszik a várható élettartam a társadalom egészében. Magyarországon a válság hatására az öngyilkosságok száma emelkedett, az élettartam nőtt.

Miért nem találnak a fiatalok biztos állást?

Világszerte egyre kevesebb fiatal tud biztos állást találni, és önállóan élni. Az IIASA népességkutatói magyarázatot adnak a jelenségre. Manapság egyre több fiatal képtelen megtenni a gyermekkorból az önálló felnőttkorba való átmenetet, és egyre többen maradnak állandó munkahely nélkül, függnek továbbra is a szüleiktől, vagy maradnak tovább iskolában.