A munkanélküliek körében nagyobb a stroke veszélye

Bár az állás nélküliek nem kényszerülnek naponta szembenézni stresszel a munkahelyen, körükben nagyobb a stroke kialakulásának esélye, mivel ők folyamatosan szoronganak a jövedelem hiánya miatt. A nők körében a stroke gyakrabban halálos kimenetelű, mint a férfiaknál. A munkahelyi biztonság jelentősen csökkenti a produktív évek során a stroke kockázatát.

A szakemberek közel 42 ezer ember adatait vizsgálták, akiknek életkora 40 és 59 év között alakult. Az Oszakai Egyetem munkatársai 15 éven át figyelték az alanyokat. Kiderült, hogy a gyakran munkanélküliséggel küzdők között nemcsak az állandó bevételhiány miatti aggodalom, hanem az ülő életmód is növelte a stroke veszélyét. Ezzel együtt persze nem állítható biztosan, hogy kimondottan a munkanélküliség az, ami a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növeli.

A nők körében gyakoribb

A munkanélküli férfiak 60 százalékkal nagyobb eséllyel nézte szembe stroke-kal, mint dolgozó társaik, míg a nők esetében az az arány valamivel jobb. Igaz, a nők körében a kevesebb stroke-os eset viszont gyakrabban volt halálos kimenetelű: a munkanélküli nők 150 százalékkal nagyobb eséllyel haltak bele a rohamba, mint folyamatosan alkalmazásban élő társaik.

Elmondhatjuk, hogy a munkahelyi biztonság a produktív évek során a stroke kockázatát jelentősen csökkenti – mondja a kutatást vezető Hiroyasu Iso professzor.

A kutatási anyagot a Stroke című szaklapban publikálták.