Aktívan az íróasztal mellett

Az egész napos íróasztalnál ücsörgés árt az egészségnek, ám néhány apró trükkel kivédhetjük a ránk leselkedő veszélyeket. Hetente legalább 75 percnyi intenzív, vagy 150 percnyi alacsony intenzitású mozgást kellene végeznünk. Ez a napi fél óra akár a munkaidőbe is beépíthető, és így máris csökkenthetjük a szívroham vagy éppen a stroke kockázatát.

Dr. Daniel Vigil, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem munkatársa néhány jó tanácsot is ad arra nézve, miként lehet észrevétlenül beiktatni a mindennapjainkba a mozgást anélkül, hogy ez külön erőfeszítésbe kerülne.

Álljunk fel, mozogjunkA papírkosarat és az egyéb szükséges tárgyakat helyezzük messzebb az íróasztalunktól, így kénytelenek leszünk többször is felállni munka közben. Ha a kollégánkkal meg akarunk valamit beszélni, sétáljunk át hozzá, ne telefonon vagy e-mailen üzenjünk. Ha a mosdóba megyünk, egy másik emeleten levőt válasszunk és lépcsőn menjünk.

Az íróasztalnál ülve a lábunkat vagy karunkat nyújtószalaggal erősíthetjük, sorban állás közben pedig mindig nyújtsuk a nyakunkat, vállunkat, térdünket pedig hajlítsuk be többször. Ha egy értekezlet másfél óránál tovább tart, a felénél tartsunk egy ötperces szünetet, ami alatt nyújtózhatunk egyet.

Parkoljunk távolabb az irodától, ha pedig tömegközlekedéssel járunk, a cél előtt néhány megállóval szálljunk le, és a maradék utat gyalog tegyük meg.

Töltsünk le valamilyen alkalmazást a telefonunkra, amely aktivitásra buzdít, például amely számlálja a napi megtett lépéseinket, vagy emlékeztet arra, hogy az íróasztalunktól időnként felálljunk.