Közösségben jobb az egészség

Szeretne egyszerre rugalmasan és mégis laza, kötetlen közösségben dolgozni, teljes infrastruktúrával, egészséges és fenntartható, környezetbarát irodában? Mára ez már nem csak mese habbal, hanem egyre több ember számára kézzelfogható valóság. Már hazánkban is kezdenek teret hódítani az új, közösségi munkaterek, ahol mindez egyszerre megvalósítható, akkor is, ha önálló vállalkozó.

A felesleges anyagi teher, stressz, elszigetelődés nem törvényszerű

20100531_loffice1Egyre többen dolgoznak már hazánkban is önállóan, ám egy vállalkozással járó kiadások hatalmas terhet róhatnak az egyéni vagy kisvállalkozókra, induló projectekre, vagy olyan kollektívákra, melynek tagjai egy célért, de önállóan dolgoznak, távmunkában. Számukra egy iroda bérlése nem csak költséges, de gyakran felesleges kiadás is. Teljes irodai felszerelést, infrastruktúrát egyedül kifizetni, fenntartani nem túl hatékony, nem is szólva a kötelezettségekkel és túlvállalt anyagi terhekkel együttjáró stresszről. A munkahelyi stressz, az induló vállalkozással járó felelősség, elköteleződés, anyagi megterhelés vagy épp az otthoni munkával járó elszigetelődés pszichésen és egészségileg is megterhelő, de nem törvényszerű. Nem kell feltétlenül lemondani a kényelemről, vagy a munkatársakról, közösségről, és még a munkaerőköltségek jelentős része is megtakarítható, ha közösségi munkaterek nyújtotta lehetőségekkel élünk. Az egészségmegőrzés fontos része a lelki, szellemi egészségünk megőrzése, a stressz csökkentése, akkor is, ha önállóan dolgozunk. Az egyik legfontosabb tényező, úgy tűnik a közösség és a munka–kikapcsolódás aránya, megfelelő feltételek megléte és a rugalmasabb munkakörben dolgozók – mint azt a túlórázásról szóló korábbi cikkünkben is említettük – jobban tűrik a stresszt. Szerencsére a közösségi élet és a rugalmas munka, egészséges, fenntartható élettér, felszerelt iroda együttese mára nem csak álom, hanem a 21. század egyik új és működő munkahelyi életstílusa.

Együtt és mégis önállóan

2010531_loffice2Hazánkban még viszonylag újdonságnak számít, de máshol már egyre elterjedtebb a közösségi munkaterek fogalma és megvalósítása, ahol kötetlenül, önállóan dolgozó szakemberek vagy épp kezdő vállalkozók, szabadúszó művészek, designerek, szerkesztők és még sok egyéb, önálló munkát lehetővé tevő vagy épp megkövetelő szakma képviselői a saját időbeosztásukban, önállóan dolgozhatnak, mégis egy térben. Az önmegvalósítás és a csoportalkotás új, innovatív színterei ezek a helyek. A trenddel együtt járó előnyök közé tartozik, hogy többnyire megújuló erőforrásokkal működtetett nagy iroda minden eszközét használhatják a tagok egy töredék összegért, hiszen csupán egy munkaállomást kell bérelni. Az egy főre jutó költség töredéke annak, amit egy hasonló színvonalú irodáért külön kéne áldozni. Ideális hely azok számára, akiknek nincs szükségük vagy lehetőségük egy teljes irodát működtetni.

A közösségi munkaterek legfőbb előnye talán mégis, hogy az ott dolgozók olyan emberekkel dolgozhatnak, szórakozhatnak, kávézhatnak így nap mint nap együtt a tagok, akikkel valószínűleg sosem találkoznának, ha otthon maradnának. Megszűnik az elszigeteltség, magányosság érzése, mégsem jár együtt a klasszikus irodai munkahelyek kötöttségeivel. A létrehozók felismerték, hogy az alkotási folyamat a művészetben például, általában nem helyhez kötött és időkorlátokkal befolyásolt munkavégzés, szemben az irodai műszakkal, így a művészek, tervezők és más területek önálló vállalkozói kevés kapcsolódási pont miatt ritkán találkoznak. A közös érdekfelismerés megteremtése azonban létfontosságú eleme a kultúra széles körű terjesztésének, ezért szükség van olyan térre, ahol találkozhatnak.

Természetesen a közösségi munkaterekben vannak szabályok és házirend, hogy másokat ne zavarjunk a tevékenységünkkel, de alapvetően egy nagyon szabad életteret és légkört biztosít az ott dolgozók számára a szokásos terhek nélkül. A kis- és középvállalkozóknak szervezett tréningek során elismert szakemberek (piacvezető ügyvédek, könyvvizsgálók, közgazdászok, pénzügyi tanácsadók stb.) nyújtanak hasznos tanácsokat a kezdeti nehézségek kiküszöböléséhez. A közösség tagjainak lehetősége van a közös kikapcsolódásra, pihenésre is, ha ezt szükségesnek érzik. Van közös kávézó és kávézó-tárgyaló, külön helységek és kikapcsolódási lehetőségek mindenki számára.

Kulturális befogadóhely

20100531-loffice5A közösségi munkaterek dolgozói inspiráló, modern, fenntartható munkakörnyezetet és sok egyéb lehetőséget kapnak. Mindenki a saját munkáját végezheti, de szünetekben vagy a nap végén a szórakozás, kikapcsolódás is könnyen megoldható. A közösségi munkaterek a kulturális életből is kiveszik a részüket. Kult műhellyel és kortárs kiállításokkal egyrészt bemutatkozási lehetőséget nyújtanak a legkülönbözőbb területről érkező fiatal képző-, iparművészek, filmesztéták és előadóművészek részére, másrészt a tagok számára helyben szeretnék megteremteni az érdemi kikapcsolódás lehetőségét.

Az irodákban, tárgyalókban, pihenőkben fiatal, induló művészek alkotásai szolgálnak díszítőként, de egyben kiállításként is szolgál az alkotók számára. Egyes művek megvásárolhatók, hazavihetők. Amíg az irodát díszítik, addig a munkatársakat inspirálják. A „Bring the Art Home” (Vigyük haza a művészetet) mozgalom célja – melyhez egy hazai közösség a Loffice is csatlakozott – tehetséges, fiatal, vagy kevéssé ismert képzőművészek bemutatása, az alkotások megismertetése és értékesítése. Behozza otthonunkba az értékteremtő művészetet, olyan kortárs művészeket mutat be, akik kiválóan tudják képviselni azt az urbánus szubkultúrát, amelyben alkotnak, és képesek különböző társadalmi problémákra reflektálni. Alkotásaik bemutatása létfontosságú többek közt a magyar kultúra megkedveltetéséhez, nemzetközi elismertetéséhez. Az alkotóik szándéka, hogy ezek végső otthonukra találjanak. A műtárgyak megvásárlása, a birtoklási vágy kielégítésének gesztusa mellett, egy művészgenerációt és a saját kultúránkat képes megteremteni és életben tartani. A bútorok többnyire szintén fiatal művészek alkotásai, design bútorok, legtöbbször újrahasznosított anyagokból. Filmbemutatók, kiállítások, egyéb programok mellett, egy-egy kötetlen beszélgetésre is leülhetnek egy kávé mellé a közösség tagjai, amikor idejük engedi.

Modern berendezés, megújuló, zöld környezet

20100531loffice_kutyRugalmasan alakítható nagy loft terekben (egykori gyárépületek egybefüggő, nagy terei, felújítva, modern kivitelben) leválaszthatók kisebb irodahelységek tolható bútorokkal és térelválasztókkal sok lehetőséget rejtenek magukban, lehetővé téve az elkülönülést és a közös munkát is. Tréningek, tárgyalások, találkozók, konferenciák, ötletbörzék is megvalósíthatók, a helységek rugalmasan alakíthatók, akár önálló, csendes, elmélyült munkára is alkalmasak.

A hazai társulás is a környezeti károk mérsékléséhez klímabarát energiagazdálkodással kíván hozzájárulni. Az épület hűtése illetve fűtése a környezettudatosság és a társadalmi felelősségvállalás jegyében a ház saját kútjaiból felszívattyúzott talajvízből (Nagykörút alatt húzódó holt Duna meder) nyert hőenergia felhasználásával történik. Az alternatív üzemeltetés, a működés filozófiájával, azaz a coworking jelenséggel összhangban a hatékonyság jegyében, tudatosan került kialakításra. Ez és a belső, természetes környezet is hozzájárul az egészséges, fenntartható munkakörnyezet megteremtéséhez.

Ne hagyja otthon kedvencét és a bringát se!

A közösségi munkaterek nagyon kötetlen, családias életteret is biztosítanak, ahová magunkkal vihetjük az iskolából, oviból elhozott gyerkőcöt, a kiskutyát és kiscicát, így nekik sem kell otthon sínylődni egész nap, egyedül., nélkülünk Természetesem mások megzavarása nélkül, mindenki szabadon jöhet-mehet: sétálni, kerékpározni, futni, kivinni a háziállatot egy egészségügyi sétára. Ugyanúgy szervezhetjük aktív életünket, mint otthon, de vannak „munkatársaink”, akikkel beszélhetünk. Aktív életet élhetünk, van zuhanyzó, öltöző, kávézó, pihenő hely, meghitt beszélgetésre vagy kínos telefonbeszélgetések lebonyolítására hangszigetelt helységek is vannak. Kerékpárosbarárt munkahelyek, így nem gond, ha két keréken érkezünk.

Az ember egy ilyen helyen elhiszi, hogy a munka nem feltétlenül kell, hogy napi robot legyen. Zsúfolt és zajos , esetleg füstös kávéházak alternatívájaként is szolgál, de sokkal inkább iroda, munkahely jellegű. A közösség tagjai stílusos terekben, magukhoz hasonló színes egyéniségek között dolgoznak, művelődnek, képzik magukat és közben részesülnek a környezet, a sokszínűség, a belső tér nyújtotta élményben.

(Forrás: www.loffice.hu, Zöld Iroda kiállításon meghallgatott előadások, 2010. május 19.)