Hátrányos megkülönböztetés éri a munkahelyeken az elhízott nőket

Lustának és rosszabb munkaerőnek gondolják számos munkahelyen az elhízott vagy túlsúlyos nőket. A legújabb kutatások szerint a világon egyre elterjedtebb ez a fajta diszkrimináció. Az elhízáshoz az emberek többnyire olyan negatív tulajdonságokat is társítanak, mint a lustaság, vagy a falánkság. Emiatt gyakran a munkahelyeken is diszkrimináció éri az elhízott nőket, sőt már az állásinterjúkon is eleve hátránnyal indulnak.

Hátrányos megkülönböztetés éri a munkahelyeken az elhízott nőketA brit Manchester Egyetem és az ausztráliai Monash Egyetem közös kutatásba kezdett, hogy kiderítsék, vajon a túlsúly mennyire befolyásolja az emberek véleményét.

A kutatásba 102 diákot vontak be, akiket arra kértek, hogy nézzék át 12 nő önéletrajzát. Az önéletrajzok közül hatnál a kutatók csatoltak egy, súlycsökkentő műtétjük előtt és után készült fényképet is. Ezután arra kérték a diákokat, hogy képzeljék bele magukat egy munkaadó helyzetébe, és rangsorolják a jelölteket aszerint, hogy kiket tartanak a legalkalmasabbnak a munkára. Ezenkívül megkérték őket, hogy minden jelentkezőt értékeljenek, mennyire lennének jó vezetők, jó munkaerők, és milyen kezdő fizetést kaphatnának.

Az eredményekből kiderült, hogy a diákok a karcsúbb jelölteket tartották jobb jelölteknek az állásra, és jövőbeli karrierjüket is sikeresebbnek vélték. A fizetések megtippelésénél ráadásul az elhízott nők esetében alacsonyabb összeget is feltételeztek a résztvevők. „Kutatásaink eredményei azt mutatták, hogy egyértelműen jelen van az elhízással kapcsolatos diszkrimináció és főként a nőket érinti” – mondta Kerry O´Brien, a kutatás vezetője, hozzátéve, hogy ez az előítélet részben azt tükrözi, ahogyan az emberek magukról gondolkodnak.

Az eredmények az Obesity oldalain jelentek meg.