Segítség, allergiás a kutyám! (1.)

A tavaszi, nyári hónapokban tapasztalhatjuk, mennyire megvisel bennünket az allergia. Amennyire szinte népbetegségnek számít az emberek körében a szénanátha, olyannyira elterjedt – elsősorban kutyáknál – az ún. atópiás vagy allergiás eredetű ekcéma. Ennek legfeltűnőbb, egyben legkellemetlenebb tünete az erős viszketés, és az ebből adódó heves vakaródzás.

Mitől lesznek allergiásak a kutyák?

Az allergia a szervezet túlérzékenysége bizonyos anyagokkal, az allergénekkel szemben. Ha az állat szervezete többször kerül kapcsolatba egy bizonyos allergénnel, az immunrendszere érzékennyé, túlérzékennyé válhat (szakmai kifejezéssel: szenzibilálódik), és kialakul a jellegzetes allergiás reakció.

Milyen anyagok lehetnek allergének egy kutya számára?

  • háziporatkák
  • penészgombák
  • fák és füvek pollenjei (ezek a szezonális allergiák, ide tartozik a parlagfű-allergia is)
  • az eleség fehérje- vagy szénhidrát komponenseire és a tápok különféle adalékanyagaira is reagálhat az immunrendszer túlzott mértékben (ezek a táplálékallergiák)
  • a bolha nyála ún. bolhaallergiát válthat ki
  • különféle kémiai anyagok vagy vegyi tisztítószerek stb.

Tulajdonképpen bármely anyag kiválthat az arra érzékeny egyedben allergiás reakciót.

Mit okozhat az allergia kutyák esetében?

  • a bőr viszketése (allergiás bőrgyulladás) – ez a leggyakoribb
  • visszatérő külső hallójárat-gyulladás és/vagy kötőhártya-gyulladás
  • érintettek lehetnek a légutak is (köhögés, tüsszögés, orrfolyás) – ezek a tünetek kutyáknál jóval ritkábban fordulnak elő, mint embernél
  • gyomor-, bélrendszeri tünetek (hányás, hasmenés) is kialakulhat

Ezeket a kellemetlen tüneteket lehet a szokásostól eltérő (antihisztaminok, szteroidok), kíméletes módon is kezelni. A betegség gyógyítása ún. szelíd módszerekkel, mint amilyen pl. a homeopátia vagy a fitoterápia, nem egyszerű feladat, de nem is reménytelen vállalkozás.

Különösen a nehezen kezelhető, súlyosabb tüneteket mutató esetekben attól függ a homeopátia hatékonysága, hogy mikor kezdjük el a terápiát:

  • a tünetek aktív időszakában, pl. augusztus végén, ami egy parlagfű allergiás kutyusnak a legnehezebb időszak;
  • vagy az ún. allergénmentes időszakban, amikor éppen nincsenek tünetek – ilyenkor sokkal hatékonyabban lehet kezelni egy évek óta fennálló, vissza-visszatérő allergiát!

Vegyük az elsőként említett esetet: eljön az augusztus, a levegőben megnő a parlagfű pollen koncentrációja, és a kutyus már több helyen véresre vakarta magát. Mit lehet tenni? Ilyenkor csak a tünetek enyhítésére, mérséklésére szorítkozhat a terápia. Miért?

Az allergiás megbetegedést kiváltó tényezők a legtöbb esetben igen összetettek és teljesen egyediek. A tartós gyógyuláshoz a túlérzékennyé vált szervezet teljes áthangolására van szükség, ami több tényezőből tevődik össze: a szervezet méregtelenítése, túlérzékenységének csökkentése, ún. alkati kezelés. Mindehhez oly mértékben kell beindítani, mozgósítani a szervezet öngyógyító folyamatait, energiatartalékait, hogy ha ezt az ún. tünetaktív időszakban tennénk, a kezelés elején erőteljesen felerősödnének az amúgy is gyötrelmes allergiás reakciók.

Ezért szezonális allergia esetén az ilyen áthangoló kezeléseket csak tünet-, ill. allergénmentes időszakban szabad elkezdeni.

Mit tehetünk akkor, ha már megjelentek a tünetek?

A fennálló allergiás tüneteket jól kiválasztott „tüneti szerekkel” csillapíthatjuk, akár annyira is, hogy gyakran a hagyományos gyógyszerek el is hagyhatók. Ehhez azonban alaposan fel kell térképezni a tünetek egyediségét! Mit értek ezen? Ha csak annyit tudunk egy allergiás kutyáról, hogy erősen vakarja magát, ez még édes kevés egy megfelelő homeopátiás szer kiválasztásához.

Nézzünk néhány példát:

Ha kedvencünk erőteljesen vakarja különösen a has és a far tájékát, ahol apró hólyagok jelennek meg, melyek hamar pörkösödnek, és ez a vakaródzás ébredés után a legintenzívebb, akkor a Rhus toxicodendron nevű homeopátiás szer segíthet, ami a mérges szömörcéből készül.

Ha azt látjuk, hogy ekcémás kiütések jelennek meg kedvencünkön, különösen a nemi szervek tájékán, és ezek a kiütések úgy néznek ki, mint egy égési sérülés hatására képződő hólyagok, erőteljesen viszketnek, és ahogy vakarja, dörzsöli az állat, egyre fokozódik a vakaródzási kényszere, és enyhülést a hideg borogatás hoz számára, akkor a Cantharis, a kőrisbogárból készült homeopátiás szer lehet a megoldás.

Ha leginkább a mancsok rágcsálása, nyalogatása a legfeltűnőbb tünet, ami nem ritkán súlyos bőrgyulladást is okozhat a lábvégeken, és állataink hajlamosak ilyen időszakban búskomorrá válni, akkor az Ignác babból készült homeopátiás szer, az Ignatia hozhat enyhülést számukra.

A heveny tünetek megjelenésekor is nagyon fontos, hogy egyedileg, egyedre szabva keressük meg a beteg számra legmegfelelőbb, ún. leghasonlóbb szert (a homeopátia legfőbb elve: a Simile elv alapján), mert ez fogja a leghatékonyabban enyhíteni a tüneteket.

Tehát ahányféle módon nyilvánul meg a vakaródzás az egyes egyedeknél, annyiféle – más és más – homeopátiás szer fogja segíteni a tünetek enyhülését.

Kedvenceink is legalább annyira képesek szenvedni az allergiától, mint oly sok embertársunk. Az a jó hír, hogy kíméletesebb módszerekkel is van lehetőség segíteni rajtuk.

Dr. Kopócsi Andrea
homeopata állatorvos
+36 (20) 928-4425
info@kimintvet.hu
www.kimintvet.hu
https://www.facebook.com/kimintvet/

Próbálja ki a Natúrsziget homeopátiás szerkeresőjét!