Kozmetikumok: az INCI nem segít

Minden fürdőszobában vannak kozmetikumok az arc, a kéz, a haj, vagy a test ápolására. Ezek néhány összetevője azonban a széppé varázslás helyett allergiát válthat ki, ami kiütések, duzzanatok, foltok vagy viszketés formájában jelentkezik. A bőrirritáció mértékében fontos szerepet játszik az allergén koncentrációja és a bőr érzékenysége, vastagsága.

A leggyakoribb allergének a kozmetikai tartósítószerek és az illatanyagok, de az is számít, hogy miből származnak ezek az összetevők. A nagy számban előállított kozmetikai termékek általában állati zsírokkal, szintetikus illatanyagokkal és számos kémiai adalékokkal dúsítottak, például az emulgeálószerekkel és stabilizátorokkal. Még a kiváló minőségű kozmetikumok is zsírokból, olajokból és illatanyagokból állnak, ezek azonban növényalapúak.

Kerüljük el bőrpróbávalVégezzen bőrpróbát!

Még a természetes kozmetikumok is okozhatnak allergiát. Aki szénanáthában, vagy az élelmiszer-allergiában szenved, fokozottan érzékeny lehet az olyan növényi kivonatokra, amelyek közvetlenül érintkezésbe lépnek a bőrrel.

Aki tudja, hogy valamire érzékeny, végezhet egy kis tesztet a belső könyök finom bőrén, amely itt rendkívül vékony és érzékeny. Ha a vizsgált kozmetikai terméket tolerálja a bőr a könyökön, akkor lehet használni az egész testre.

Nem olyan könnyű azonban egy adott terméket társítani a bőrreakcióhoz. A bőr nem feltétlenül reagál allergiásan közvetlenül az allergénre, gyakran órák telnek el, mielőtt az első reakció fellép.

Az INCI nem sokat segít

A fogyasztók védelme érdekében az EU-ban törvény írja elő, hogy minden összetevőt és adalékanyagot fel kell tüntetni a terméken. A felhasznált összetevőket arányuk szerint csökkenő sorrendben kell felsorolni, az INCI lista tetején álló összetevők ennek megfelelően a legmagasabb dózisban fordulnak elő. Az INCI a kozmetikai hatóanyagok nemzetközi nómenklatúrája, amit azonban gyakran bírálnak a fogyasztóvédők, hiszen az összetevők felsorolása a latin nevükön történik, és ezért sokaknak nem érthető.

Az érzékeny bőrre ezért csak olyan kozmetikum javasolt, amely sem illatanyagot, sem tartósítószert nem tartalmaz. Kérjük, ne tévessze meg az „illatsemleges” felirat. Ez semmi esetre sem azt jelenti, hogy a kozmetikum nem tartalmaz parfümöt és illatanyagot, csupán azt, hogy a terméknek nincs erős illata.

(Németből fordította: Koncz László)