Rákkeltő anyagok kozmetikumokban

Egyes alapozókban, parfümökben, samponokban, naptejekben és testápolókban olyan anyagok találhatók, amelyek összezavarják a hormonműködést, így a rák kialakulásának kockázatával járhatnak. Főként a tinédzserek vannak kitéve veszélynek, mert ők választják ezeket az olcsó, nem organikus márkákat, és ők ráadásul többet is sminkelik magukat, mint a felnőttek.

Ránctalanítás, pedikűr: ki végezze?

Hibátlan, tiszta bőr nélkül nincs igazi szépség, de hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, fontos, hogy ápoljuk is. A bőrproblémák, pl. a száraz bőr, az akné, kiütések és bőrbetegségek gyorsan nyomot hagynak. A ráncok csökkentése, kisimításuk fortélyai népszerűbbek, mint valaha, különösen az öregedés elleni kezelések kiemelt területei a bőrápolásnak.

Kozmetikumok: az INCI nem segít

Minden fürdőszobában vannak kozmetikumok az arc, a kéz, a haj, vagy a test ápolására. Ezek néhány összetevője azonban a széppé varázslás helyett allergiát válthat ki, ami kiütések, duzzanatok, foltok vagy viszketés formájában jelentkezik. A bőrirritáció mértékében fontos szerepet játszik az allergén koncentrációja és a bőr érzékenysége, vastagsága.

Necces kozmetikumok

A parabének kozmetikumokban elterjedt tartósítószerek. Mivel károsítják a hormonrendszert, sőt rákkockázatukról is megjelentek tanulmányok, több ország kezdeményezte a tilalmukat, illetve több gyártó a kivonásuk mellett döntött. A parabének olyan erőteljesen avatkoznak be az emberi hormonrendszerbe, hogy a lányoknál például előbbre hozzák a nemi érést.

A legédesebb kozmetikumok: természetes mézes ápolók

A méz a tej mellett az egyik legrégebbi alapanyag, amely nemcsak az arcbőrre, hanem a hajra is nagyon jó hatással van. Nem is gondolnánk, milyen sok kozmetikumban megtalálható a méz: nemcsak a bőrápoló termékek fő alkotóeleme, hanem a samponoké, hajmaszkoké is. Ez az édes finomság nyugtatóan hat a gyulladt bőrre, és a száraz, megviselt hajat élettel tölti meg.

Mitől kenhető a rúzs, miért habzik a sampon?

Az évek során a testápoláshoz használt termékek, így a bőrünkkel kapcsolatba kerülő vegyi anyagok száma is emelkedett, ezért gyakrabban jelentkezik kellemetlen mellékhatásként bőrérzékenység, kiütés, vörösség is. Tartósító, habzó, vagy vízlepergető hatásánál fogva több, az arra érzékenyeknél irritációt okozó anyag továbbra is a mindennapos használatban lévő kozmetikumok összetevői közt szerepel.

Mi micsoda a kozmetikai termékekben?

A kozmetikumok összetevői közt sok rövidítés, idegen nyelvű, vagy csak a kémiában jártasok számára felismerhető név szerepel. sok tévhit kering a köztudatban, emiatt fordulhat elő, hogy alaptalan félelmek miatt mondunk le egy-egy valóban hatásos termékről. Vannak persze vannak olyan hatóanyagok is, melyeket egyértelműen kerülni kell, de ha bizonytalanok vagyunk, kérjük inkább szakember segítségét.

Szépüljünk saját készítésű kozmetikumokkal!

Egyre nagyobb divattá vált, hogy magunk készítsük el kozmetikumainkat. Ez nem véletlen, hiszen a drága gyári készítmények helyett saját kenceficéinket természetes alapanyagokból keverhetjük, olyanokból, amelyek éppen hozzánk illenek. Nem utolsó szempont az sem, hogy jelentős összeget megspórolhatunk. Ajánlunk öt receptet – arcra, ajakra, kézre és hajra!

Kozmetikumok a konyhából

Méregdrága kozmetikumok helyett nézzünk szét a konyhánkban, és készítsünk szépítő, frissítő kencéket természetes alapanyagokból. Ezek kéznél vannak, gyorsan elkészülnek és garantáltan gazdaságosak, hiszen mindig éppen csak annyit készítünk el, amennyit fel is használunk. Bőrünk, körmünk, hajunk meghálálja a törődést – és a pénztárcánkat is kíméljük.

Készítsünk otthon arcpakolást!

Nem kell feltétlenül kozmetikushoz mennünk ahhoz, hogy kipróbálhassunk egy-két nyugtató és revitalizáló maszkot. Arcbőrünk újra tele lehet élettel és energiával, ápoljuk tehát pakolással! Készítsük el a nekünk leginkább megfelelő kozmetikumot otthon, mi magunk!