Rákkeltő anyagok kozmetikumokban

Egyes alapozókban, parfümökben, samponokban, naptejekben és testápolókban olyan anyagok találhatók, amelyek összezavarják a hormonműködést, így a rák kialakulásának kockázatával járhatnak. Főként a tinédzserek vannak kitéve veszélynek, mert ők választják ezeket az olcsó, nem organikus márkákat, és ők ráadásul többet is sminkelik magukat, mint a felnőttek.

Ha akár csak három napra is leteszik ezeket a sminkholmikat a kamaszlányok, a káros kemikáliák száma a szervezetükben rögtön a felére csökken.

Nézzük meg, mi van benne!Mivel ezeket a termékeket főként nők használják, ők azok, akik a legnagyobb arányban kapcsolatba kerülnek ezekkel az anyagokkal. Elsősorban a tinédzserlányok vannak veszélyben, mivel a felmérések szerint több kozmetikumot használnak, mint a felnőtt nők – mondja a kutatást vezető dr. Kim Harley, a University of California munkatársa.

A kutatásban száz tinilány vett részt, akik három napon keresztül kizárólag olyan, laboratóriumokban tesztelt kozmetikumokat használhattak, amelyek minden káros anyagtól mentesek voltak.

Néhány azok közül az anyagok közül, amelyeket kikerültek: a ftalátok, a parabének, a triklozán és az oxybenzon, amelyek hatással vannak a fiatal lányok hormonszintjére. Ezek az anyagok főként a parfümökben, a szappanokban, a naptejekben, a hajápoló szerekben és az alapozókban találhatók meg.

A résztvevők vizeletét a kutatás előtt és után is ellenőrizték, és kiderült, hogy már három nap elég volt ahhoz, hogy a veszélyes kemikáliák fele kiürüljön a szervezetből, és ezért a rákveszély jelentősen csökkenjen.