Ránctalanítás, pedikűr: ki végezze?

Hibátlan, tiszta bőr nélkül nincs igazi szépség, de hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, fontos, hogy ápoljuk is. A bőrproblémák, pl. a száraz bőr, az akné, kiütések és bőrbetegségek gyorsan nyomot hagynak. A ráncok csökkentése, kisimításuk fortélyai népszerűbbek, mint valaha, különösen az öregedés elleni kezelések kiemelt területei a bőrápolásnak.

A modern kozmetikai kezelések nemcsak felületileg érhetnek el pozitív hatást a bőrön, hanem intenzív hatás ígérnek. Így egyre kedveltebbek az olyan termékek, amelyek kimutathatók tudományos vizsgálatok eredményeiben is, ilyenek az ún. dermakozmetikumok. Ezek azt jelzik a fogyasztó számára, hogy a kozmetikumok és a gyógyszerek nagyon közel vannak egymáshoz. Valóban nem mindig könnyű felismerni, mikor igényel a bőrprobléma orvosi kezelést, vagy mikor célszerű kozmetikust felkeresni.

Gyógyító pakolásA kozmetika és a jogi szabályozás

Németországban kozmetika rendelettel szabályozott. Ez kimondja, milyen feladatokat és milyen irányelveket kell figyelembe venni a kozmetika keretében, milyen anyagokat és eszközöket szabad használni. Számos jogi szürke terület van azonban a kozmetikai és az orvostudomány összekapcsolásában, nem minden tevékenység egyértelműen meghatározott a kozmetikában és az orvostudományban.

Különösen az öregedés ellen fut sok ajánlat a piacon, amelyek a pozitív hatások mellett mellékhatásokat is okozhatnak. Természetesen a kozmetikus nem állíthat fel diagnózis, ugyanakkor képesnek kell lennie arra, hogy ismerje fel a bőr állapotát, a megfelelő helyeken megfelelő ellátást biztosítson a bőrtípus számára.

Akné, öregedésgátlás és az egészséges bőr

Az akné a bőr egyik leggyakoribb problémája. A kozmetikában az akné súlyosságától függően lehetőség van az kezelésre, ám ennek is megvannak a korlátai. Logikus tehát, hogy tisztázzuk a bőrelváltozásokat és a bőrbetegségeket az orvossal, mielőtt kozmetikai lépéseket tennénk. Gyakran a kozmetikai kiegészítőkkel történő orvosi kezelés a tökéletes megoldás. Az öregedés ellen általában alkalmazott plasztikai és esztétikai sebészeti, ránctalanító botox kezelés csak orvosnak megengedett.

Nem világosan szabályozott azonban a ráncok feltöltése a bőr alá fecskendezett természetes vagy szintetikus anyagokkal. Nagyon népszerű a kozmetikai zsírleszívás és ránctalanítás a mezoterápia segítségével, de itt is óvatosságra intenek. Németországban a mezoterápia gyógyító szakma, csak orvos, vagy megfelelően minősített kozmetikus végezheti a kezelést.

Pedikűr – kozmetikai vagy orvosi?

2002 óta van érvényben a „pedikűr törvény”. Kozmetikusok és pedikűrösök, akik nem rendelkeznek megfelelő kiegészítő képzéssel, kizárólag kozmetikai lábápolást végezhetnek. Körömbetegségek, például lábgomba, vagy cukorbetegek lábának kezelése pedikűrösre tartozik, vagy súlyosságától függően itt is orvosi kezelés szükséges.

Ideális az orvos és a szépségszalon közti együttműködés, számos orvosi praxis kínál saját kozmetikusokat.

(Németből fordította: Koncz László)