A falgyom: gyógynövény és erős allergén

Számos, a természetben megtalálható növény vitathatatlan gyógyhatással rendelkezik. A falgyom számos problémára jelenthet megoldást, fogyasztása allergiások számára mégsem ajánlott, a legfrissebb vizsgálatok alapján ugyanis erős allergenitással rendelkezik.

Változó klíma, újabb allergén fajok

A klímaváltozás következtében a korábban jól bevált pollennaptár egyre inkább felborulni látszik. Az allergiás betegek az előző évekhez képest hosszabb pollenszezonra számíthatnak. Az allergén növények virágzása napokkal-hetekkel korábban megkezdődik, a pollenszórás azonban a megszokott időszakban ér véget. Az időjárás-változások hatására napjainkban egyre elterjedtebb a csak kevesek által ismert, de erős allergén, a falgyom. – magyarázza dr. Magyar Donát, aerobiológus. A falgyomot vizelethajtó, reumás panaszok, cukorbetegség, cellulitisz, vesebántalmak, magas vérnyomás és légzőszervi megbetegedések kezelésére alkalmazhatjuk eredményesen, azoknál, akik nem allergiások. A csalánfélék családjába tartozó növényt ugyanis egy nemrég végzett vizsgálatban jelentős, új allergénként mutatták ki, az ellene termelődött specifikus ellenanyag (IgE) alapján, allergiás betegtől gyűjtött vérmintákból.

Udvarokon, romfalakon

FalgyomA kora nyári időszakban az erősen allergén csalánfélék (Urticaceae, csalán, falgyom) virágpora adja a légkör pollentartalmának túlnyomó részét, 50-80 százalékát. A falgyom virágzása is hosszan elhúzódó, júniustól szeptemberig tart. A falgyom a mediterrán területek egyik legfőbb allergénje, a romos várfalakon tömegesen található – a neve is innen ered. E növény hazánkban is őshonos, a Dunántúli gyomtársulásokban, szikla- és szurdokerdőkben nem ritka. A városokban is előfordul, főleg az árnyas udvarokban, parkokban találkozhatunk vele. Érdemes szétnézni a sövények, ciprusfélék alatt, ahol szinte észrevétlenül bújik meg ez a kevésbé feltűnő növény. Gyakran nagyobb állomány alakul ki városi bérházak zárt előkertjeiben, ahonnan a nyári melegben nyitva hagyott ablakokon át a lakásokba zúdul a virágpora. Ilyen esetekben kaszálással, kézi gyomlálással el kell távolítani, de ezt a munkát lehetőleg ne az allergiás beteg végezze. Gyomlálás közben viseljünk pormaszkot, zárt ruházatot. A falgyom helyett szintén árnyékkedvelő, talajtakaró növényzetet telepítsünk, pl. gyöngyvirágot, kis meténget, vagy borostyánt.

Poratka, penészgomba allergiások figyelem!

Az allergiás betegeknél gyakori, hogy az évek múlásával újabb allergiák jelennek meg. Kezdetben a panaszok csak egy allergén növény hatására jelentkeznek, a későbbiekben más fajok is hasonló tüneteket válthatnak ki – hívja fel a figyelmet dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa. A Pediatric Pulmonology folyóiratban közölt vizsgálat alapján a falgyom-allergia is gyakran épül valamilyen korábbi, beltéri allergénnel szemben fennálló allergiás betegségre.

Vigyázat, keresztreakció!

A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Egyik leggyakoribb, és talán legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia. A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük. A falgyomra allergiás betegek számára ez okból javasolt a pisztácia fogyasztásának kerülése.