Hasfájás – Mi okozhatja?

Csecsemőknél, kisgyerekeknél sokszor ijesztő lehet a hasfájás. Hátterében nagyon sok dolog húzódhat meg, a hétköznapi, banális okoktól a nagyon komolyakig terjedhet a skála. Ezért tehát az okok feltárása alapos felderítőmunkát igényel, és szükség van a kísérő tünetek felismerésére is.

A hasfájás olyan tünet, amely sokszor előfordul a kisgyermekeknél, bár a csecsemőkorban tapasztaltakhoz képest a gyakorisága ritkul. Természetesen a leggyakrabban banális oka van, például puffadt a kicsi hasa, és egy kiadós böfi vagy szellentés megoldja a panaszokat. Ilyenkor étkezéskor túl sok levegőt nyelt a kis delikvens, és/vagy puffadást okozó, erősebb rostokat tartalmazó ételt evett.

Szorulás is állhat a hasfájás hátterében. Székrekedés kísérheti a lázas betegségeket is, amikor a bevitt folyadék mennyisége nem arányos az elvesztett folyadékkal, emiatt a vastagbélben zajló folyadék-visszaszívás erőteljesebb, mivel a szervezet a folyadékegyensúly megtartására törekszik. Ilyenkor kevesebb a vizelet mennyisége is.

Jellemzően alhasi panaszokat okoz a hólyaghurut is, mely kislányokban jóval könnyebben alakul ki, mint fiúknál, a húgycső és a végbél közötti igen kicsi távolság miatt. Kisgyerekek sokszor nem tudják jól lokalizálni a fájdalmat, ilyenkor a gyermek hasának vizsgálatával lehet pontosan megállapítani a hasfájás helyét.

Ételallergia is állhat a panaszok hátterében. Az ételmérgezés, a gyomor-bélhurut szintén hasfájással jár. Hasfájást okozhat vírusfertőzés, amikor megnagyobbodott hasi nyirokcsomók okozzák a panaszt. Korábban ezt a vakbélgyulladással téveszthették össze, ma egy hasi ultrahang vizsgálat egyértelművé teszi.

Hasfájást okoz a vakbélgyulladás is. Ez esetben erősebb a fájdalom, hőemelkedés, láz kísérheti, és a fájdalom fokozódik. Kísérheti hányás és hasmenés, vagy épp szorulás is. Hasfájás kísérhet tüdőgyulladást, skarlátfertőzést, idegen test lenyelését is.

Érzékeny gyerekeknél lelki okokra is vezethető a hasfájás megjelenése, gyanús lehet ilyenkor, hogy bölcsődés, óvodás vagy iskolába menős napokon jelentkezik, de pihenőnapon nem.

A folytatás elolvasásához kattintson ide.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Mikor vészjelzés az alhasi fájdalom?