Valóban kipukkadhat a hasunk a túl sok evéstől?

„Annyit ettem, hogy mindjárt kipukkad a hasam.” Biztosan mindenki hallotta már ezt a mondatot a karácsonyi nagy lakomák végén. De vajon mennyit kell ennünk ahhoz, hogy szó szerint kidurranjon a hasunk, és egyáltalán lehetséges ez? „A válasz talán meglepően hangzik, de a gyomor valóban megrepedhet, ha túl sokat eszünk. Lehetséges, de nagyon ritka jelenség” – mondta Dr. Rachel Vreeman, az Indianai Orvosi Egyetem gyermekorvos docense.

Valóban kipukkadhat a hasunk a túl sok evéstől?Az idők során jó néhány esetet dokumentáltak, melyek szerint az emberek a szó szoros értelmében halálra ették magukat, vagy legalábbis nagyon közel kerültek hozzá. Japán orvosok beszámolója alapján például 2003-ban egy 49 éves férfi olyan mértékben túlette magát, hogy szétrepedt a gyomorfala és meghalt. Egy másik beszámoló egy hasonló esetet írt le, mely során spontán gyomorrepedés alakult ki egy férfinél aki túl sokat evett és ivott.

Normális esetben az emberi gyomor űrtartalma körülbelül másfél liter. Patológusok jelentése alapján a kutatók megállapították, hogy körülbelül 3 literesre bővült gyomorral még nincs komolyabb egészségügyi probléma, de a fent vázolt esetekben a páciensek átlagosan 5-6 liternyi ételt és italt passzíroztak a gyomrukba, sőt az egyik legsúlyosabb esetben egy nő gyomrában 12 liternyi étel és italmaradékot találtak, mondta Dr. Vreeman.

Vreeman szerint nem kis akaraterőre van szükség ahhoz, hogy az ember leküzdje a természetes öklendezési reflexet, és akkor is tovább egyen, amikor már úgy érzi, hogy teljesen tele van. A túlevéses páciensek többsége nem meglepő módon valamiféle evési zavarral, vagy más hasonló mentális problémával élt együtt.

Ezeknél az embereknél a hozzászokás miatt a természetes testi reflexek már nem képesek megfelelően reagálni, így már hányni sem tudnak, mikor a gyomruk túlságosan megtelik. Az ilyen esetekben a gyomorizmok annyira megnyúltak, hogy már nem képesek elég erőt kifejteni az étel kihányásához, magyarázta Vreeman.