Az arcüreggyulladás kezelése otthon

Az arcüreggyulladás (szinuszitisz) az orrmelléküregek és az orrjáratok gyulladását jelenti. Általában baktérium, vírusos vagy gombás fertőzés, illetve allergia okozza, de a probléma forrása lehet a nem megfelelő páratartalom, a rossz minőségű levegő, kiszáradás, stressz, vagy akár a hormonok is. A fertőzés az orrjáratok eldugulásával jár, ami akadályozza az orrmelléküregek szellőzését, és így kialakul a gyulladás.

Az arcüreggyulladás tünetei

Az arcüreggyulladás tünetei a fejfájás, illetve a szem, homlok és orr környékén jelentkező fájdalom. Emellett jelentkezhet köhögés, láz, orrdugulás és kellemetlen lehelet is. Legtöbbször azoknál jelentkezik, akik már szenvednek valamiféle légzési betegségben, például asztmában vagy hörgőgyulladásban. Az allergiára hajlamos és gyenge immunrendszerű emberek is ki vannak téve ennek a betegségnek.

Az arcüreggyulladások fajtáit négy csoportba osztjuk a fájdalom/fertőzés megjelenésének helyétől függően: név szerint arcüregi (fájdalom a homlok környékén), homloküregi (fájdalom a szemek közt és a szemöldök mögött), rostacsonti (fájdalom a szemek közt, illetve az orrnyereg mögött), ékcsontüregi (fájdalom az orr felső részén). A gyulladás időtartamától függően lehet akkut (kevesebb, mint 4 hét), szubakkut (4-12 hét), valamint krónikus (több, mint 12 hét).

A diagnózis felállítása a tünetek, vizsgálatok és kórelőzmény alapján történik. Biopsziát (sejtek és szövetek eltávolításával járó vizsgálat), ultrahangos vizsgálatot és CT-t csupán a diagnózis megerősítésének érdekében végeznek.

Szabaduljunk meg az arcüreggyulladástól gyógy- és fűszernövényekkel!

Az arcüreggyulladás kezelhető allopátiás gyógyszerekkel, például antibiotikumokkal. Ettől függetlenül sokan döntenek a mellékhatásoktól mentes gyógynövényes kezelések mellett. Íme néhány efféle gyógynövény, melyek segítségével könnyedény megszabadulhatunk a gyulladástól.

Édesgyökér: Az édesgyökér az egyik leggyakrabban használt gyógynövény. Az arcüreggyulladás kezeléséhez a gyökerét használjuk fel. Csökkenti a gyulladást, erősíti az immunrendszert, és így segít leküzdeni a betegséget. Mivel az édesgyökér erős köptető, elvékonyítja az orrüregben lévő köpet rétegét, elősegítve a könnyebb orrfújást. Legyünk óvatosak, amikor ezt a gyógymódot alkalmazzuk, mert léteznek olyan édesgyökérből készült kapszulák, melyeket gyomorfekély kezelésére készítettek.Gyömbér

Eukaliptusz: Erős antiszeptikus hatásának köszönhetően arcüreggyulladás kezelésére is alkalmazzák. Igyunk eukaliptusz teát vagy lélegezzük be a gőzét. Ehhez főzzük meg az eukaliptusz leveleit és lélegezzük be a felszabaduló gőzt. Ez segít kitisztítani az orrjáratokat, és megszüntetni a szinuszitiszt.

Mustármag: Vegyünk egy teáskanálnyi mustármagport, adjuk hozzá vízhez és addig főzzük, amíg a víz mennyisége a felére csökken. Hagyjuk kihűlni, majd csepegtessünk 1-2 cseppet az orrlyukba. E módszer segítségével kitisztulnak az orrjáratok.

Gyömbér: A gyömbért főként fejfájás és orrproblémák kezelésére használják, mivel gyulladás-, illetve fájdalomcsökkentő hatású. Daráljunk le egy kevés nyers gyömbért, és vegyünk be napi 1-2 teáskanálnyit belőle egészen addig, amíg meg nem gyógyulunk. A gyömbértea akár rendszeresen is fogyasztható.Fahéj

Fahéj és borsmenta: A fahéj és a borsmenta szintén kiváló házi szer. Kenjünk fahéjból készült pasztát a fejre és az orra, így a fájdalom csökken. Az arcüreggyulladás kezeléséhez és a légzés megkönnyítése érdekében igyunk borsmenta teát, vagy lélegezzük be a növény gőzét.

Házi gyógymódok, tippek

A felsorolt házi praktikák mellett a hagyományos terápiák, mint például a gőzfürdő, szintén beválhatnak. Erősíti az immunrendszert és elősegíti a gyorsabb gyógyulást. Magas hőmérsékleten a kórokozók elgyengülnek, de akár el is pusztulhatnak. A láztól és magas vérnyomástól szenvedők, valamint a terhes nők előbb egyeztessenek az orvossal, majd csak azután alkalmazzák a gőzfürdőt.

Az arcüreggyulladásban szenvedők kerüljék a hideget, mert az felerősítheti a betegséget.

(Forrás: édenkert.hu)