Tele van gyógyhatású antioxidánsokkal a dió

Igaz, hogy véget ért az ünnepi időszak, de van egy karácsonyi finomság, amelynek fogyasztása egész évben tanácsos: ez pedig a dió. A kutatók kimutatták, hogy az antioxidánsokban gazdag dió a legegészségesebb az összes dióféle közül. Állításuk szerint már napi hét darab dió elrágcsálása segít távol tartani a betegségeket, és csökkenteni a koleszterinszintet.

Tele van gyógyhatású antioxidánsokkal a dióA vizsgált kilenc leggyakoribb dióféle közül a dió tartalmazza a legtöbb polifenolt, azt az antioxidánst, amely védi a szervezetünket a szövetkárosító molekuláktól. Nem sokkal lemaradva a brazil dió és a pisztácia következik, de a kesudióban és a mogyoróban sincs sokkal kevesebb antioxidáns.

Joe Vinson, a Scranton Egyetem professzora elmondta, hogy a dió gátolja a rossz koleszterin szintjének növekedését. A vizsgálatban maga mögé utasította, a brazil diót, a pisztáciát, a pekándiót, a földimogyorót, a mandulát, a makadámdiót, a kesudiót és a mogyorót. Kiderült, hogy a dióban a legmagasabb a szabad és a teljes polifenolok szintje mind a kombinált, mind a pirított mintákat tekintve.

A legnépszerűbb diófélének a mogyoró számít, ez teszi ki Európa dióféle-fogyasztásának 40 százalékát. Dr. Vinson elmondta, sokakat eltántorít a diófogyasztástól a magas zsírtartalom, valójában azonban a dió politelítetlen és egyszeresen telített zsírsavakat tartalmaznak, nem pedig érelzáró telített zsírokat.

„A diófélék sok rostot és kevés telített zsírt tartalmaznak, gazdagok a jótékony telítetlen zsírsavakban, és rengeteg antioxidánst tartalmaznak. Éppen ezért olyan tápláló rágcsálnivalók, melyek tápanyaggal és bioaktív antioxidánsokkal is ellátják a szervezetünket, amelyek jelentős egészségügyi előnyökkel járnak” – állítja Dr. Vinson. Nem kell nagy adagokat fogyasztani, az egészségügyi előnyök már napi hét darab elfogyasztása után is érzékelhetők. A nyers dióban található antioxidánsok például 15-ször erősebbek, mint az E-vitamin, amely megóvja szervezetünket a kártékony természetes vegyületektől.

A diófélék a legegészségesebb rágcsálnivalók közé tartoznak. A pekándió a napi cinkszükséglet körülbelül egyhatodát tartalmazza, néhány maréknyi pisztácia annyi káliumot tartalmaz, mint egy banán, a brazildió pedig közismerten gazdag szelénforrás.