Hatékony kalóriaégetés a reklámok alatti helyben járás

A fitnesz-szakértők folyamatosan azt hangsúlyozzák, hogy a hétköznapjainkba beillesztett testmozgással hatékonyan lehet égetni a kalóriákat. Valóban hatékony módszer ez? Egy új tanulmányból az derül ki, hogy ha valaki a televíziós reklámok alatt helyben gyalogol, nagyon hatékony testmozgást végezhet.

Hatékony kalóriaégetés a reklámok alatti helyben járásA Tennessee Egyetem kutatói 23 tizennyolc és hatvanöt év közötti férfiból és nőből álló csoportot vizsgáltak különböző körülmények között, hogy kiderítsék, hány kalóriát égetnek el. A résztvevők a normálistól az elhízottig különféle testsúlykategóriákat képviseltek. Kalóriafelhasználásukat ülő tevékenység és testmozgás közben is mérték. Az alanyok a kísérlet során feküdtek, egy órán át ülve televíziót néztek, álltak, illetve egy órán keresztül tévéztek, miközben a reklámok alatt futópadon egyhelyben jártak.

A helyben járás átlagosan 148 kalóriát égetett el, és a résztvevők átlagosan 2111 lépést tettek meg 25 perc alatt. Az egyórás futópados gyaloglás 304 kalória elégetéséhez vezetett. Az egyhelyben ülés és tévézés ezzel szemben meglehetősen alacsony aktivitás-szintet jelentett: egy óra alatt csupán 81 kalóriát égettek el a résztvevők.

A Medicine & Science in Sports & Exercise folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint a reklámok figyelmeztetőként szolgálhatnak arra, hogy az emberek felálljanak, és néhány percig mozogjanak. A rendszeres mozgásra emlékeztető környezeti kapaszkodók jelenléte sokat segíthet az új, egészséges szokások kialakításában. Ez is része a jobb egészség érdekében tett apró változtatásoknak.