A kövéreknek gyakrabban fáj valamijük

Az Obesity című online szaklap januári számából az elhízásnak egy újabb hátulütőjére derült fény, kutatók ugyanis megállapították, hogy a jelentős túlsúllyal bíró egyének jóval több fájdalommal találják magukat szemben a hétköznapok során. A kutatást vezető Arthur Stone, a Stony Brook Egyetem munkatársa beszámolt róla, hogy mostani eredményeik számos korábbi kutatás megállapításait támasztják alá.

A kövéreknek gyakrabban fáj valamijükA vizsgálatok során Stone és munkatársa, Joan Broderick egy 2008 és 2010 között végzett telefonos felmérés eredményeit nézte át, mely során a válaszadóknak súlyukról, magasságukról és a közelmúltban tapasztalt fájdalmaikról kellett beszámolniuk.

Az alanyokat BMI-indexük alapján öt különböző súlycsoportba osztották, így kiderült, hogy míg az enyhén túlsúlyosak közé tartozók húsz százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek valamiféle fájdalomtól a mindennapjaik során, addig ez az arány a súlyosan elhízottaknál 68 százalékra, a legnagyobb mértékben elhízottaknál pedig már 136, illetve 254 százalékra nőtt.

Az összefüggés hátterében a szakemberek szerint az állhat, hogy az elhízott emberek zsírtöbblete olyan pszichológiai folyamatokat válthat ki, melyek gyulladást eredményeznek a szervezetben, a gyulladás pedig fájdalommal jár. Egy másik magyarázat szerint viszont a túlsúlyos embereknél gyakran alakul ki depresszió, ami szintén összefüggésbe hozható a fájdalommal. Emellett természetesen környezeti tényezők is szerepet játszhatnak mindebben, hiszen a gyulladásos megbetegedések visszatartják az embert a mozgástól, a mozgás hiánya pedig súlygyarapodással járhat együtt.