Házi módszerek fejfájás ellen

Szeszélyes időjárásunk bizony szervezetünkre is negatívan hat – a meleg- és hidegfrontok miatt nagyon sokan panaszkodnak erős fejfájásra. Mielőtt gyógyszert vennénk be, próbáljuk meg csillapítani a fájdalmat ezekkel a jól bevált házi gyógymódokkal. Bármilyen hihetetlen is, de a sok fejfájás-csillapító káros a szervezetre. Egy idő után ráadásul hozzá is szokhatunk a gyógyszerekhez, így azután a fájdalmunk sem múlik el. Mielőtt tablettákért nyúlunk, próbáljuk ki az alábbi házi gyógymódokat.

Szabaduljunk meg a stressztől!

Űzzük el a stresszt!

Egy feszített munkanap után ne csodálkozzunk, ha hasogatni kezd a fejünk. Egész nap az irodában ülve, izgulva a határidők és az idegesítő kollégák miatt – bizony a fejünk is megsínyli. Próbáljuk meg elengedni a stresszt és napközben többször magunka figyelni. Minden órában legalább öt percet szánjunk arra, hogy kifújjuk magunkat, gondoljunk valami szépre, jóra, és próbáljuk meg nem belehergelni magunkat a problémáinkba.

Vezessünk naplót!

Ha szeretnénk rájönni a sok fejfájás okára, az a legjobb, ha fejfájásnaplót vezetünk. Minden nap, mikor jelentkezik a fájdalom, írjuk fel azt is, hogy mit csináltunk aznap, mit ettünk, mit ittunk, sőt, az is jó, ha a fájdalom pontos helyét is feljegyezzük. Később így könnyebben rájöhetünk majd arra, mi váltja ki a fájdalmat.

Igyunk sokat!

Bármilyen hihetetlen, bizony a kevés folyadék is okozhat fejfájást. Akár tél, akár nyár van, mindig figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, legalább két litert minden nap meg kell innunk. Ne cukros üdítőt fogyasszunk, hanem inkább zöld teát vagy ásványvizet.

Mozogjunk!

Bár egy fárasztó nap után jobban esik csak ledőlni a kanapéra és bámulni a tévét, attól sajnos a szervezetünk nem fogja jobban érezni magát. Próbáljunk meg erőt venni magunkon, és menjünk ki a szabadba mozogni. Ha a futás nehezünkre esik, sétáljunk legalább egy fél órát!

Tea, tea, tea!

Különböző teafélékkel is csillapíthatjuk a fejfájásunkat. A legjobb, ha borókából, csipkebogyóból vagy hibiszkuszból készítjük el a finomságot, egy idő után a fájdalmunk is enyhülni fog.

Fejmasszázs

Elalvás előtt keverjünk össze 10 ml borsmentát 100 ml jojobaolajjal és masszírozzuk be a halántékunkba. Csukjuk be a szemünket, próbáljunk meg ellazulni, 15-30 perc múlva enyhülni fog a fájdalmunk. Arra vigyázzunk, hogy az olajat ne kenjük bele a szemünkbe.

Frissítő lábfürdő

Öntsünk 35 fokos vizet egy lavórba, és tegyük bele mindkét lábunkat. Csukjuk be a szemünket, és élvezzük a meleg víz nyugtató hatását. Ha langyosodna a víz, öntsünk bele mindig újabb és újabb meleget, legalább fél órát maradjunk így.

(Forrás: wunderweib.de, németből fordította: Sophie)