Sokunk panasza: a fejfájás és a migrén

Nincs ember, aki ne tapasztalta volna már meg a fejfájást, s talán sokat éppen ezért sokszor nem is foglalkozunk vele. A fejfájásnak rengeteg válfaja ismert, érinthet időset és gyereket, nőt és férfit, érkezhet a nap bármely szakában. Sok ember számára viszont a már sokkal komolyabb, külön kategóriát jelentő migrénes rohamok is az élet részét képezik. Ezek olyan tünetegyüttest jelentenek, amire ráadásul gyógymód igen nehezen akad, inkább csak a tüneteket fedjük el valamely fájdalomcsillapítóval, agyértágítóval.

A migrén konkrét oka – nyugati orvosi szemmel nézve – egyelőre ismeretlen. A migrén a lakosság 10%-át érinti, a nők között viszont ez a gyakoriság a 25%-ot is elérheti, s panaszaik a hormonális ciklus haladtával változnak. A migrén általában hullámszerű fájdalomrohamot jelent, látászavarral vagy látáskieséssel. Pár órától kezdve akár napokon keresztül is tarthat, egy-egy embernél gyakrabban vagy csak néhány évenkénti előfordulással.

Neurológusoktól és a fejfájás-ambulanciák szakembereitől remélhetünk jobbulást tabletta, orrspray vagy injekció alakjában. De sokaknak segít a sötét szobában való pihenés, az eukaliptusz-, rozmaring- vagy levendula illóolaj párologtatása és belélegzése. Gyógyszeres kezelésre a legtöbben maguktól non-szteroid gyulladáscsökkentőket, mint pl. acetil-szalicilsavat (Aspirin), Ibuprofent, Diclofenacot, Naproxent, Paracetamolt választanak, melyek sajnos előbb-utóbb gyomorproblémákhoz vezethetnek. Szerencsére ma már nem kell tartanunk attól, hogy a kínzó fejfájást okozó gonosz démonoktól treponálással (koponyalékeléssel) szabadítson meg a (törzsi) gyógyító, amely eljárás bizony még a 17. századig tartotta magát.

Ha nem szeretnénk gyógyszert szedni

A migrén, a kínzó fejfájás kezelése a keleti orvos számára is valódi kihívás. A pulzus tapintása nélkül nehéz is egyénre szabott terápiát összeállítani, viszont van egy nagyon sikeres akupresszúrás kombináció, amely sokszor bizonyított már, és bizony nem egyszer több éves, orvosok által vállvonással kérdőjelezett panaszt szüntetett meg. Az akupresszúrás pontok megtalálása egyszerű, a masszázsukat végezzük minden nap, illetve a panasz érkezése esetén azonnal. A migrén kezelésére, az idegrendszer erősítésére mindenképpen javaslom a 3-1-2 meridián gyakorlat és a látásjavító szemmasszázs végzését!

Akupresszúrás kombináció kínzó fejfájásunk ellen

Vastagbél-4Epehólyag-14A következő akupresszúrás kombinációban a fejfájást több oldalról támadjuk. Energetikai blokkokat oldunk a test meridiánrendszerében, melynek segítségével a test maga indíthatja meg az öngyógyító folyamatot és nincs szükség gyógyszerre. Sokszor csak az energetikai zavar, amely egy-egy meridiánunkban fellép, okozza a panaszt, és annak oldásával, tehát az ok kezelésével máris szűnik a fájdalom. Kombinációnk a Vastagbél, az Epehólyag, a Kormányzó, a Gyomor és a Máj meridiánon keresztül kezeli a fejfájást és migrént, és a 2 masszázs több akupontot egyszerre érint, illetve lokálisan anyagcsere-sekentést idéz elő, ami a vérkeringés és oxigénellátottság növelésén át ismét a testet serkenti öngyógyulásra – gyógyszermentesen.

Vastagbél-4 : masszírozzuk a pontokat 3-4 percig jó erősen, mindkét kézen, naponta kétszer.

Epehólyag-14 : masszírozzuk a pontot 3-4 percig jó erősen mindkét szem fölött, naponta kétszer. A pont a homlok közepén, a pupillák vonalában helyezkedik el.

Kormányzó-20: a pont a 3 kutacs találkozásánál van, egy puhább apró háromszögben. Masszírozzuk a pontot 3-4 percig jó erősen, naponta kétszer.

Gyomor-36 Gyomor-36
Máj-3

Gyomor-36: masszírozzuk a pontot 3-4 percig jó erősen, mindkét térd alatt naponta kétszer. A mutató- és hüvelykujjunk közé befogjuk a térdkalácsot, kinyújtjuk a középső ujjunkat, párhuzamosan a sípcsonttal, és ahova így az ujjunk ér, ott az akupunktúrás pont.

Máj-3: masszírozzuk a pontot 3-4 percig jó erősen mindkét lábfejen, naponta kétszer. A pont az első és második lábujj lábközépcsontjai között, a lábfej harmadolópontjában található.

Kormányzó-20Tarkómasszázs és szemmasszázs: A tarkómasszázs a koponyaalap kintről befelé és bentről kifelé történő erőteljes masszázsát jelenti. Valószínűleg egyes pontokon érzékenységet fogunk tapasztalni, főleg a szélre érzékenyek, de ez ne akadályozzon minket a masszázsban. A kezeléshez kicsit billentsük hátra a fejünket, hogy az izmok lazábbak legyenek, végezzünk legalább 30 mozdulatot. A látásjavító, 4 lépéses szemmasszázst következő cikkünkben írjuk le részletesen.

(A Doktormadarak saját betegeinek beszámolói, még több információ és érdekesség, valamint filmes oktató DVD a http://www.doktormadarak.hu/weboldalon.)

Rigó Katalin
3-1-2 meridián doktor, természetgyógyász, akupresszőr, kutatóbiológus