Vesekárosodást okozhat a fehérjedús diéta

A túlsúlyos páciensek, akik fogyni szeretnének, gyakran választják a fehérjedús diétát és a fogyasztószert. A Clevelandi Klinika kutatói felmérést készítettek 11 000 túlsúlyos felnőtt étkezési és életmódi szokásairól és megállapították, hogy minden ötödik túlsúlyos amerikainak már krónikus vesebetegsége van. A túlsúlyos, vesebeteg személyek 50%-a kísérelte meg a testsúlya csökkentését az elmúlt évben, és általában fehérjedús diétával.

A fehérjefogyasztásuk több, mint a duplája-háromszorosa annak, amit a krónikus vesebetegeknek előírnak, de még a tipikus amerikai étrendben szereplő fehérjénél is lényegesen nagyobb. A tipikus amerikai étrend megközelítőleg 1,2 gramm fehérjét tartalmaz testsúly-kilogrammonként, a népszerű magas fehérjetartalmú diéta 1,9 grammot. Ezzel szemben a krónikus vesebetegeknek ajánlott diéta 0,6-0,75 gramm fehérjét tartalmaz a testsúly 1 kilogrammjára számítva.Diétázáskor gondoljunk a vesénkre

„A túlsúlyos vagy kövér embereknek nagyobb a kockázatuk a krónikus vesebetegségre, ezért nagy szükség lenne arra, hogy meghatározzuk, milyen életmódi változtatás és milyen súlycsökkentő módszer a megfelelő a vesefunkció védelmére” – mondta Sankar Navaneethan, a Cleveland Klinika nefrológusa, a kutatás vezetője.

„Ahelyett, hogy divatos diétát vagy fogyasztószereket használnak, a vesebeteg túlsúlyos és kövér embereknek súlycsökkentő tervre van szükségük, amely magába foglalja az alacsony fehérje- és alacsony kalória tartalmú étrendet és a rendszeres fizikai aktivitást – az orvosuk felügyelete mellett.”

A felmérésben megkérdezték a pácienseket, részt vesznek-e fogyókúrában, amely diétát vagy fizikai aktivitást vagy mindkettőt tartalmaz, de nem specifikálták az étrendet: magas fehérjetartamú vagy alacsony fehérjetartalmú-e.

A vizsgálat megállapította, hogy a fogyni vágyó krónikus vesebetegek 8%-a gyógyszert is használt a fogyás elősegítésére. A magas fehérjetartalmú diéta és a fogyasztószer nem ajánlott vesebetegeknek, mert súlyosbodhat a betegségük.

A Betegség-ellenőrző és Megelőző Központ szerint az amerikai felnőttek több mint 10%-a krónikus vesebeteg. Ez a betegség a vesefunkció rosszabbodásával jár. Gyakran előfordul, hogy cukorbeteg vagy magas vérnyomásos betegek krónikus vesebetegek is, lényegileg tünet nélkül, amíg a betegség nagyon súlyossá nem válik. Ha a krónikus vesebetegség a végállapotba ér, a páciens dialízisre vagy transzplantációra szorul.

(Forrás: Független.hu)