Érzékenyen érintheti az időseket az éghajlatváltozás

A bostoni Harvard Egyetem orvosi karának kutatói kimutatták, hogy az éghajlatváltozással összefüggő hőmérsékletingadozás évente több ezer emberéletet követelhet. A kutatásuk eredményei azt mutatják, hogy már a hőmérséklet enyhe ingadozásai is a halálozás megnövekedett kockázatának tehetik ki a diabéteszben, szívelégtelenségben, tüdőbetegségben és más krónikus betegségekben szenvedő idős embereket az idei nyár folyamán.

Érzékenyen érintheti az időseket az éghajlatváltozásA Proceedings of the National Academy of Sciences április 9-i online kiadásában megjelent tanulmány szerzői szerint a klímaváltozás, különösen az USA ún. közép-atlanti államaiban (pl. New York, New Jersey, Nyugat-Virginia), valamint Franciaország, Spanyolország és Olaszország egyes területein, fokozhatja a nyári hőmérsékletek váltakozásait, ami ezekben a változékony térségekben súlyos közegészségügyi kockázatot jelenthet.

„Eddig nem ismertük pontosan a hőmérsékleti minták hatását a hosszú távú mortalitásra. Mostani kutatásunk azonban kimutatta, hogy a kánikuláktól függetlenül a nyári hőmérsékletek magas napi váltakozása rövidíti a várható élettartamot” – számolt be a tanulmány vezetője, Antonella Zanobetti. „Ez a változékonyság káros lehet a fogékony emberekre.”

Az amerikai Medicare 1985 és 2006 közötti adatainak segítségével 3,7 millió krónikus betegségben szenvedő, 65 éven felüli, 135 amerikai nagyvárosban élő ember hosszú távú egészségi állapotát követték nyomon. Az elemzés azt mutatta, hogy azokban az években, amikor a nyári hőmérséklet változékonyabb volt, magasabb volt a halálozás aránya. Ez a trend igaznak bizonyult az összes vizsgált városban. A kutatók azt is megállapították, hogy a nyári hőmérséklet változékonyságának minden egy Celsius fokos növekedése 2,8-4 százalékkal növeli a halálozás kockázatát a krónikus betegségekben szenvedő idős emberek esetében.

Joel Schwartz, a tanulmány társszerzője elmondta, az emberek alkalmazkodnak saját városuk szokásos hőmérsékletéhez, ezért a magas hőmérséklet ellenére Miamiban nem magasabb a mortalitás, mint például Minneapolisban. A szokásos hőmérséklet változékonyságához azonban nem lehet könnyen alkalmazkodni. A népesség elöregedése, a krónikus betegségek terjedése és a klímaváltozás következtében fellépő hőmérsékletingadozás pedig együttesen azt jelentik, hogy ez a probléma egyre nagyobb jelentőséggel bír majd a jövőben.