A diófélék különleges értéke

Egy marék dió elfogyasztásával naponta csökkenthetjük a magas vérnyomás kockázatát, növelhetjük a napi táplálék és a jó koleszterin (HDL) értékét. A dió, a mandula, a brazil dió, a kesudió, a mogyoró, a makadámia dió, a pekándió, a pisztácia és a fenyőmag egyaránt hasznos a metabolikus szindróma és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére.

„A felnőttek 19%-kal csökkentették a magas vérnyomás kockázatát és 21%-kal az alacsony HDL-koleszterin érték kockázatát – mind a kettő a metabolikus szindróma és a kardiovaszkuláris betegség rizikótényezője” – jelentette ki Carol O’Neil, a Louisiana Állami Egyetem professzora.Finom, nem hizlal, egészséges

A vizsgálat során közel 25 000 embertől kérdezték meg, fogyasztott-e az elmúlt napon legalább 10 gramm diófélét – csak úgy, magában (nem valamely termék részeként, például süteményben). A 19 évesektől fölfelé egyre gyakrabban válaszoltak igennel.

„Valamennyi korcsoportban, noha nagyobb volt az energiabevitelük a dióféléket rendszeresen fogyasztó embereknek, sem a súlyuk, sem a testtömeg-indexük nem volt nagyobb, mint a dióféléket nem fogyasztóké. Ebből arra lehet következtetni, hogy a dióféléket evő emberek jobban képesek kiegyensúlyozni az energiabevitelüket és az energiafelhasználásukat.”

Egy másik kutatásukban azt találták, hogy a diófogyasztók csoportjának alacsonyabb a testsúlya, közel 2 kilogrammal, és a haskörfogata, átlagosan több mint 2 centiméterrel, összehasonlítva a dióféléket nem fogyasztókéval.

Az adatokból kitűnik, hogy a dióféléknek fontos szerepet kell betölteniük az egészséges táplálkozásban. A jelenlegi diófogyasztás jóval alacsonyabb az FDA (Élelmiszer- és Gyógyszer Hatóság) által ajánlott 1,5 unciás értéknél naponta (42,5 gramm). Arra kell bátorítani az embereket, hogy minden nap fogyasszanak el egy marék diót: nassolják vagy tegyék joghurtba, salátára.

(Forrás: Független.hu)