Így kerüljük el a gyomorfertőzést

Ahogy javul az idő, többet vagyunk emberek között, de ennek pozitív hatásai mellett megkeserítheti az életünket a vírusos gyomorfertőzés. Hányás, hasmenés és hányinger – ezek a fertőzés tünetei. A rosszullét teljesen legyengítheti szervezetünket, így nem árt betartunk egy-két alapszabályt! Az alábbiakban összefoglalunk pár fontos tudnivalót a megelőzéshez, ill. tippeket adunk ahhoz is, hogy hogyan vészeljük át a fertőzést.

Így előzzük meg

1. Alapos kézmosás
A legfontosabb szabály a rendszeres és alapos kézmosás. Ha tömött járművön utazunk vagy olyan tárgyakat fogunk meg, amelyeket többen is megérintenek (pl. bevásárlókocsi, WC ajtó stb.), akkor nem szabad elfeledkezni az alapos kézmosásról – szappannal és meleg vízzel. Így elkerülhetjük a vírust okozó baktériumok támadását.A kézmosással kezdődik

2. Ne nyúljunk a szánkba!
Még alapos kézmosás után sem szabad a szájunkba venni az ujjunkat vagy rágni a körmünket, hiszen ezzel is gyorsan bejuttathatjuk szervezetünkbe a fertőzést. Éppen ezért nagyon fontos, hogy evés előtt is mindig mossuk meg a kezünket és ha lehet, akkor ne kézzel nyúljunk az ételhez, hanem késsel és villával.

3. Mossuk meg a gyümölcsöket!
Mielőtt nekiállunk megenni egy almát, alaposan mossuk meg, vagy ha erre nincs lehetőségünk, akkor hámozzuk meg. A vírusok ugyanis az ételeken is megélnek.

Így vészeljük át

1. Igyunk sokat
A hányás és a hasmenés nagyon veszélyes lehet, különösen az idősek, a gyerekek vagy a krónikus betegek számára, hiszen fennállhat a kiszáradás veszélye. Éppen ezért bármilyen nehezünkre is esik, innunk kell. Ne kezdjük rögtön egy liter vízzel, osszuk el az adagot öt vagy hat részre, és kezdjük apró kortyokkal.

2. Só vagy cukor
A hányással és hasmenéssel nagyon sok ásványi anyag is távozik a szervezetünkből, és ezeket pótolnunk kell. Tegyünk a vizünkbe egy kanál cukrot, hogy ezzel is pótoljuk a hiányt! Együnk sós ropit, de csak lassan, apró falatokban.

3. Vizes palack
Ha nagyon fáj a hasunk és nem szűnnek a görcsök, akkor töltsünk meg egy palackot forró vízzel. A meleg víz ugyanis megnyugtatja a hasunkat és enyhíti a görcsöket.

4. Orvos

Ha a lázunk 38 fok fölé megy, naponta többször hányunk és megy a hasunk, akkor bizony nem árt felkeresni egy orvost, nehogy nagyobb baj legyen.

(Forrás: wunderweib.de, németből fordította: Sophie)