Avokádó: mint az olíva?

Sokfajta zöldség és gyümölcs tartalmaz antioxidánsokat, például a sárgarépa és a paradicsom is, de sajnos kevés eredményt tudnak felmutatni a sejtek mitokondriumának (energiaközpontjának) védelme terén. Az ok: ezeknek az antioxidánsai nem tudnak bejutni a mitokondriumba. Ezzel szemben az avokádó…

Ha a szabad gyökök károsítják a mitokondriumot, leállítják az energiatermelést, a sejt összeomlik és elpusztul. Olyan dolog ez, mintha egy olajszivárgásnál mi csak a kifolyt olajat takarítanánk el ahelyett, hogy betömjük a lyukat, ahol szökik az olaj, mert az olaj továbbra is folyni fog és a halak is tovább pusztulnak – magyarázza Christian Cortés-Rojo, a mexikói Michoacáni Egyetem kutatója.

Az avokádó olaja felgyorsítja a sejtlégzést a mitokondriumban, így a tápanyag-felhasználás és az energiatermelés továbbra is hatékony marad, működnek a sejtfunkciók, még ha megtámadták is a szabad gyökök a sejtet, és a mitokondrium maga kevés szabad gyököt fog termelni.

A kutatók sörélesztővel kísérleteztek, mert előző kutatásaik alapján ezt az anyagot nagyon ellenállónak találták a szabad gyökök támadásaival szemben. A sörélesztő mitokondriumát körülvevő zsírréteg ugyanis nagyon rezisztensnek bizonyult az oxidációval szemben.Hasznosabb, mint gondolnánk

Az avokádóolajat vizsgálva kiderült, hogy ugyanazt a fajta zsiradékot tartalmazza, mint a sörélesztő, ráadásul néhány növényi pigmentet is, amelyek gátolják az oxidációt. A kutatás ezért arra irányult, hogy megnézzék, képes-e tovább fokozni az avokádóolaj a sörélesztő ellenálló képességét a mitokondrium oxidációjában. Sikerült kimutatni, hogy a sörélesztő az avokádóolaj segítségével még a nagy koncentrációban adagolt vasat is „túlélte”, ami pedig hatalmas mennyiségű szabad gyököt termel.

Ezek az eredmények megerősítik az avokádó jó hírnevét: az avokádó csökkenti a vér koleszterinszintjét és bizonyos zsírokat a vérben, amelyek sztrókhoz és szívrohamhoz vezethetnek.

„Eredményeink azt mutatják, hogy az avokádó fogyasztása javítja a diabéteszes és más betegek állapotát azzal, hogy javítja a vér lipidösszetételét” – mondja a kutató. Cortés-Rojo szeretné, ha Mexikóban, amely a világ legnagyobb avokádótermő országa, az emberek élnének az avokádó egészségjavító, krónikus betegség megelőző tulajdonságaival. – „Néhány mediterrán országban, ahol szinte nincsenek is ilyen fajta krónikus betegségek, a nagy mennyiségű olívaolaj fogyasztása hasonlóan jó hatású” – magyarázza. Az olívaolajnak az avokádó olajéhoz hasonló a zsírsav-összetétele. Az avokádóolaj lehetne Amerika olívaolaja.

(Egy sor környezeti tényező: levegőszennyezés, cigarettafüst, sugárzás az oxigénmolekulákat, amelyek a sejt mitokondriumában, energiaközpontjában találhatók, szabad gyökökké tudja alakítani. Ezek az instabil molekulák gyakorlatilag minden, sejtet alkotó normális molekulát (lipideket, fehérjéket, még a DNS-t is) le tudnak rombolni, és ezeket is szabad gyökökké változtatják. Ez a rombolási jelenség a korral jár, egy sor krónikus betegségben előfordul, mint amilyen a magas vérnyomás és a cukorbetegség.)

(Forrás: Független.hu)