Hogyan akadályozhatjuk meg gyermekeink elhízását?

Hiába normál testsúlyúak a szülők, a tudatosság önmagában kevés ahhoz, hogy a gyerekek elhízását is megakadályozza – állítják amerikai kutatók. Attól, hogy a szülők egészségtudatosan táplálkoznak, gyerekeik még könnyen elhízhatnak már óvodás korban – derült ki a Johns Hopkins Gyermekközpont és a Floridai Gyermekkórház tanulmányából. Szerintük ezért a háziorvosoknak egy személyre szabott útmutatás kidolgozásával is segíteniük kellene a szülőket.

Hogyan akadályozhatjuk meg gyermekeink elhízását?A kutatók 150 óvodást és családjukat vonta be a vizsgálatokba. A kicsik egyharmadáról megállapították, hogy már elhízottak. Ezek a gyerekek többnyire egyébként az alacsony jövedelmű családokból kerültek ki. „Az elhízást megelőző programok az iskoláskorú gyerekekre és a tinédzserekre fókuszálnak, pedig egyre több kutatás talált kapcsolatot a rövid élet és a korai, kétéves kor körüli elhízás között” – magyarázta Raquel Hernandez, a John Hopkins Gyermekközpont gyermekorvosa.

A kutató ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kutatás során nem a szülők egészségtudatos hozzáállásával volt a probléma. Az elhízott gyerekek szülei között ugyanis nem volt magasabb az elhízás aránya, mint a vékony gyerekek szülei között. Kiderült azonban, hogy az elhízott kicsik nem mozogtak eleget, ezért a szülőknek azt javasolták, találják meg a gyermekeik életkorához legjobban illő mozgásformát. Ezen kívül a kutatók megfigyelték, hogy a gyerekek közel 40 százaléka egészségtelen ételeket is eszik, ráadásul az is problémát okozhat, hogy a szülők következetesen arra kérik a gyerekeket, hogy egyék meg, ami a tányérjukon van. Ez járult hozzá az elhízásukhoz a legkritikusabb mértékben.

A tanulmány a Clinical Pediatrics oldalain jelent meg.